Chotkan: “Met groei van de airport en het aantal passagiers groeit alles mee”

Frontfoto 1Het kan op de Johan Adolf Pengel Luchthaven soms een hectische verwelkoming worden voor passagiers, die lange uren maken tussen hemel en aarde. Waar het soms ruim 45 minuten kan duren voor sommige passagiers om uit de airport te stappen, kan het voor anderen soms 3 uren duren. Op het eerste gezicht komt de instromer meestal een lange rij tegen bij de Immigratiedienst om vervolgens nog een poos te staan wachten op de bagages. Al met al is het eerste gezicht van Suriname voor een normale toerist in vele gevallen één van een minder efficiënt land. Dit is echter al het geval wanneer er maar één vlucht landt op Zanderij. De airport handelt per jaar ruim 453.000 passagiers af en 3.900 vluchten. De NV Luchthavenbeheer heeft de ambitie geuit om tegen het jaar 2033 in staat te zijn om 1 miljoen passagiers af te kunnen handelen.
Dagblad Suriname vroeg de directeur van de organisatie, Vijay Chotkan, onlangs tijdens de launch van Copa Airlines, hoe de airport zich voorbereidt op deze ambitie. Dit, met het oog op de lange wachttijden die de weinige passagiers nu al moeten meemaken. “Er is een strategisch plan uitgezet om in 2033 in staat te zijn 1 miljoen passagiers af te handelen. Dat doe je niet van de één op de andere dag. Met de groei van het aantal passagiers moet je natuurlijk ready zijn om aan de processen en procedures (lange wachttijden) te werken. Je werkt niet alleen daaraan, maar ook aan de juiste mensen die je nodig hebt. Je hebt meer personeel of verder getraind personeel nodig. Het is niet stof dat wij hebben aangegeven. Het is onze strategie. Het is veel meer dan dat. Met de groei van de airport en het aantal passagiers groeit alles mee”, aldus Chotkan.
Bernardo Orsás, regional sales manager van Centraal Amerika en de Caribbean (Copa Airlines), stelt dat er met de airport voldoende is gecommuniceerd alvorens het besluit is genomen om naar Suriname te vliegen. De intentie om te vliegen naar Suriname kwam omdat Copa onderbediende markten wil bedienen. Er is een beperkte connectiviteit van Suriname met de regio gemerkt. “Wij zien een potentie in het openen van deze nieuwe markt. Wij willen mensen van Suriname via the Hub op the Americas verbinden met de regio. Daarnaast willen wij mensen uit de regio ook hier naar toe brengen. Dit heeft ook te maken met de gesprekken die wij hebben gehad met de airport (Luchthavenbeheer), om te begrijpen dat dit uitvoerbaar was”, aldus Orsás. Copa ondersteunt de ambitie van de airport om de 1 miljoen passagiers te halen.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!