Aangekondigde dood IGSR

Frontfoto 2“Reden tot ontslag is reinste onzin”

“Wij zijn bezig aan damage controle te doen. Ik doe ook mee. Het is geen coup van onderen. De universiteit wordt kapot gemaakt, en dan liefst vanuit het bestuur. Ik heb geprobeerd om de zaak niet te laten ontploffen.” Dit zei Jack Menke gisteren op een persconferentie. Menke is sinds gisteren geen voorzitter meer van het bestuur van de universiteit (BvU). Na een gesprek van 21 december met de minister van Onderwijs zijn er door Menke stappen ondernomen om alle partijen bij elkaar te brengen bij de vicepresident. Het was een hearing van 4 uren, waarin Menke inging op beschuldigingen van het bestuur van het Institute for Graduate Studies and Research (IGSR). Op vrijdag 25 januari zou men wederom bij elkaar komen. Dat moment is nooit meer gekomen. Wat wel kwam, was een ontslagbrief van Menke.
Reden van ontslag
Menke citeerde uit de brief een passage, waarin de minister schreef dat hij ontslagen wordt omdat hij een conflicterende betrokkenheid had bij de PhD School (zonder voorafgaand BvU besluit daartoe). Menke bleef stilstaan bij het tussen haakjes geschreven passage. Volgens hem is zijn zitting in de PhD Board juist wel door het bestuur vastgesteld. Dit werd ook door Jenny Johns-Christopher, secretaris van het bestuur, op de persconferentie van de Onderwijsminister duidelijk gemaakt. Desondanks schreef de minister als voornaamste reden van ontslag dat Menke zonder toestemming van het bestuur in de PhD Board zitting nam. “Dit is niet eens een stok om honden te slaan. Weet je hoeveel geld een stand-up comedian hiermee zou verdienen. Dit is je reinste onzin”, stelt Menke.
Scenario
Menke zijn ontslag kwam niet als een verassing op hem af. “Dit is een scenario dat al lang in werking was getreden. Er was een script. Wij allemaal binnen het IGSR hadden dat al door. Het IGSR is een van de meest productieve instituten. Het is het instituut dat dwars door disciplines gaat. Het herbergt de 3 pilaren van de universiteit (onderzoek, onderwijs en dienstverlening). Het script was: Je moet die as van het IGSR (directeur Daniel Lachmon, Marten Schalkwijk en Jack Menke) breken”, stelt Menke.
Er lopen volgens Menke mensen rond met dubbele agenda’s binnen het BvU als binnen het IGSR-bestuur. De insteek van ernstige financiële onregelmatigheden is volgens Menke zo ernstig alweer niet. Hij had voorgesteld om de beschuldigingen die in rapporten zijn vervat, onafhankelijk te laten doorlichten. In plaats daarvan kwam er een ontslagbrief. De voormalige bestuursvoorzitter stelt met alle zekerheid dat er geen financiële onregelmatigheden zich hebben voorgedaan met betrekking tot de PhD Board. De financiële administratie is volgens hem getuige daarvan. Het enige waar men een punt van zou kunnen maken, is het feit dat de college- en inschrijfgelden van de PhD-studenten op de rekening van de universiteit en niet op die van het IGSR gestort moesten zijn. Echter benadrukt hij dat dit intern gemakkelijk op te lossen was. De gelden moeten alleen maar overgemaakt worden op de universiteitsrekening. Dit ziet hij dus als een onlogisch gegrepen reden voor ontslag.
IGSR-bestuur
Het directieteam van het IGSR kent al geruime tijd conflicten. Er zijn een aantal dingen gedaan om de harmonie binnen het directieteam te rug te krijgen. Daarnaast zijn er metingen uitgevoerd over de performance van de directieleden en het bestuur. Twee onderdirecteuren en het bestuur van IGSR komen met onvoldoendes uit de bus. Het IGSR-bestuur accepteert die evaluatie niet. Dit zorgde ook voor een spanningsveld. “Het vorig bestuur van het IGSR had veel meer kijk op kennisontwikkeling. Het was helemaal betrokken en had een duidelijke visie. Het bestuur was inhoudelijk betrokken bij het vormgeven vaan IGSR. IGSR ging stijl omhoog, omdat ook het bestuur daarop gefocust was. Nu hebben wij een totaal ander bestuur. Men is helemaal niet op de hoogte van een heleboel activiteiten”, stelt Menke.
Deze houding van de universiteit en het IGSR noemt Menke “De kroniek van de aangekondigde dood van het IGSR”. De simpel op te lossen problemen blijken volgens hem de universiteit nu zowel nationaal als internationaal onnodig aan de schandpaal te nagelen.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!