Vissersorganisaties vragen gesprek aan met Soerdjan

Het ligt in de bedoeling dat tenminste twee organisaties binnen de visserijsector deze week nog met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) rond de tafel gaan zitten. Dit zal geschieden, terwijl de visserijsector via de Federatie van Surinaamse Agrariërs (FSA) een rechtszaak heeft aangespannen tegen de Staat, met name het ministerie van LVV.
De Surinaamse Seafood Associatie (SSA) en de Suriname Industrial Fisheries Coöperatieve (Sifco) hebben een gesprek aangevraagd met minister Lekhram Soerdjan. Het is nog niet bekend op welke specifieke rechtsgronden de sector de zaak tegen het ministerie heeft aangespannen. Feit is wel dat het collectief binnen de visserijsector transparantie eist van de minister. Transparantie over de uitgegeven vergunningen en over de keuringsrapporten van de 6 Chinese vistrawlers. Vistrawlers die volgens de FSA niet voldoen aan de vergunningsvoorwaarden voor het vissen in Surinaamse wateren.
De vissers hebben eind vorig jaar het noodalarm geslagen. Overbevissing is een probleem in de huidige situatie. De sector heeft het vermoeden dat een overschot aan vergunningaanvragen op het bord van de minister liggen. De kwestie van de 6 Chinese vissersboten maakt de situatie volgens de FSA gevaarlijker. Udo Karg, voorzitter van de SSA merkte op dat het soort schepen waar de Chinezen nu mee zijn gekomen, een model van visvangst hanteren die de sector volledig zal schaden. Zulke schepen trekken meestal samen op. Waar deze schepen naartoe zijn geweest, hoeven andere vissers niet meer te gaan. De FSA stelde niet lang terug nog vast dat er een zware lobby gaande was voor het introduceren van een nieuw type visserij in Suriname. Visserij dat door de huidige vergunningsvoorwaarden niet gedekt wordt. Vervolgens kwam de eis van de FSA om inzage te krijgen in de keuringsrapporten van de 6 trawlers. Bijkans een maand verder lukt het het ministerie nog steeds niet om helderheid te verschaffen of de Chinese vissersboten nou wel of niet in Surinaamse wateren mogen vissen.
Inmiddels is de directeur van het ministerie, Djoemadie Kasanmoesdiran, ontlast van al zijn werkzaamheden. Minister Lekhram Soerdjan gaf de vertegenwoordigers van de visserijsector aan dat op basis van de andere 10 verstrekte vergunningen het bedrijf mogelijk investeringen zou hebben gepleegd. Hierdoor kan het ministerie een rechtszaak tegen zich vrezen als de vergunningen worden ingetrokken. Het was Kasanmoesdiran wiens handtekening te zien was op een vergunningsdocument voor de 6 trawlers van Ros National Fishery NV. De post van Kasanmoesdiran wordt momenteel wargenomen door Deepak Jairam.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!