De Airbus A340-313 van Surinam Airways staat nog langer aan de grond dan verwacht. Het vliegtuig vertoeft momenteel voor onderhoud op de luchthaven Hahn – Duitsland. Het landingsgestel is versleten en moet worden vervangen en aansluitend staat een C-check, een grote onderhoudsbeurt, gepland.
Dit is niet de eerste keer dat de A340 is uitgevallen op de Mid-Atlantische route. Volgens de SLM bevond de kist zich in december 2018 in Duitsland voor een gepland onderhoudsschema. Tijdens dat onderhoud heeft de A-check plaatsgevonden, is het interieur waar nodig geïnspecteerd en aangepast en vond er een inspectie plaats aan het landingsgestel. De planning was dat conform de beschikbare onderhoudsslots het landingsgestel van 8-16 januari 2019 in Duitsland zou worden verwisseld. Door extra operationele werkzaamheden echter duurt de vervanging van het landingsgestel langer dan gepland. Aansluitend op de vervanging van het landingsgestel zal ook de C-check worden uitgevoerd. De C-check, die gepland stond voor in de maand maart 2019, is nu naar voren gehaald in de maand februari 2019, zodat het aansluit op de vervanging van het landingsgestel. De C-check zal ongeveer 5 weken duren. Afhangende van eventueel andere bevindingen tijdens de C-check, zal de SLM A340 in de derde week van de maand maart 2019 weer beschikbaar zijn. De financiële impact van de onderhoudsvertraging is duidelijk voelbaar, maar de SLM doet er alles aan om het ongerief voor de passagiers tot een minimum te beperken.
Deze viermotorige kist werd ingehuurd onder de directie van voormalige bedrijfsleider Ewald Henshuys, de voorganger van Robby Lachmising.
Lachmising gevraagd naar zijn ervaring met deze kist, denkt dat deze lease vanaf het begin een slechte is geweest. Bij zijn aantreden liet hij zich echter vertellen dat de lease in een tijdsdruk werd aangegaan. “Men moest iets hebben. Uiteindelijk is deze machine eruit gekomen. De machine had bijvoorbeeld geen flight entertainment. Het kwam uit China. Daar kwamen er ook heel wat problemen mee”, vertelt Lachmising. Onder zijn directeurschap moest de landing-gear al vervangen worden. Lachmising benadrukt dat het bekend was dat deze kist niet 100% voldeed aan de eisen van de tijdspanne om op de Mid-Atlantische route ingezet te worden. Zeker niet met een concurrent als de KLM.
“Wij konden de landing-gear toen al niet vinden. Wat er daarna gebeurd is, weet ik niet. Wat ik wel weet, is dat mensen met veel ervaring en kennis van vliegtuigen het bedrijf hebben verlaten. Ik noem namen zoals Clyde Cairo en Steven Gonesh. Wat zij daar aan het doen zijn, weet ik niet. Ik maak mij zorgen om het voortbestaan van de SLM op de Mid-Atlantische route”, stelt Lachmising. Dit zorgpunt heeft Dagblad Suriname ook kunnen waarnemen bij enkele medewerkers binnen de SLM. Dit, meer vanwege de onzekerheid over de richting die de organisatie precies naartoe koerst.
Er werd in 2018, onder Lachmising, al uitgekeken naar een ander toestel (tweemotorig). Het was meer in de range van een Boeing 777 of een Dreamliner 787. Die waren duur in huur, omdat die vrij nieuw zijn. Als beste optie kwam uit de bus, het huren van een Boeing 767 (in luchtvaarttermen een wat oudere machine). Over de vervanging bleek na het vertrek van Lachmising niets van te zijn terechtgekomen. Nu overstappen naar een tweemotorig vliegtuig zal volgens Lachmising heel moeilijk gaan. De kist zal niet in Suriname geregistreerd kunnen worden, gezien noch Casas noch de SLM daarop voorbereid zijn. Het zou minstens twee jaren duren om de operaties met een tweemotorig vliegtuig op te starten.
Om de vluchten uit te kunnen voeren, huurt Surinam Airways sindsdien externe capaciteit in. Zo wordt gebruik gemaakt van Airbus A330-200’s van het Spaanse Wamos Air en een Boeing 777-200ER van het eveneens Spaanse Privilege Style. De Airbus A340 in de vloot van Surinam Airways is het enige grote vliegtuig in de vloot, dat grote afstanden kan overbruggen. Het toestel, met registratie PZ-TCR, werd in 2015 overgenomen van Air China. Het vliegtuig is inmiddels 20 jaar oud. De route tussen Paramaribo en Schiphol is de enige verre vlucht, die Surinam Airways uitvoert met de A340. Tijdens onderhoudswerkzaamheden of bij pech maakt de luchtvaartmaatschappij vaak gebruik van ingehuurde toestellen van andere luchtvaartmaatschappijen.
Dat kost niet alleen veel geld, maar zorgt er ook voor dat passagiers niet weten waar ze aan toe zijn. Voor een tot nu toe bekend als verlieslatend bedrijf, is dit wel een zware klap.
Surinam Airways laat in een reactie aan Reismedia weten niet te kunnen zeggen wanneer de eigen A340 weer kan worden ingezet.
Kavish Ganesh