Rechter beoordeelt aanhouding verdachte onrechtmatig in aanrijdingszaak

Kantonrechter Ishwarpersad Sonai deed vrijdag uitspraak in een aanrijdingszaak tegen de verdachte Rawish R. Deze 23-jarige student wordt ervan verdacht op vrijdag 2 maart 2018 een aanrijding te hebben veroorzaakt aan de Abdul Ghani Madharweg, waarbij de 37-jarige voetganger Ganesh Kanhai om het leven is gekomen. In deze zaak heeft de rechter de aanhouding van deze verdachte onrechtmatig geacht en de verdachte vrijgesproken voor dood door schuld. Hij kwam wel tot het wettig en overtuigend bewijs voor het rijden op zodanige wijze dat het verkeer is gevaar is gebracht. Openbare aanklager Manro Danning achtte ook dit laatste feit wettig en overtuigend bewezen en eiste een geldboete van SRD 500, te vervangen door twee weken hechtenis.
Advocaat Chandra Algoe pleitte voor vrijspraak voor zowel A als B van de tenlastelegging. Volgens de raadsvrouw moest haar cliënt nimmer worden aangehouden. Hij was niet onder invloed en bovendien is hij in het bezit van een geldig rijbewijs en was er geen enkele inverzekeringstellingsgrond aanwezig in deze zaak. De straat alwaar de aanrijding heeft plaatsgevonden, is niet voorzien van verlichting. Bovendien is de voetganger precies midden op het wegdek aangereden. Hij is naar zeggen van Rawish plotseling voor zijn voertuig gekomen. De snelheid van het voertuig was in elk geval niet hoger dan de vastlegde snelheid. De advocaat ging voor vrijspraak voor beide feiten.
De magistraat ging mee met de verdediging dat er geen sprake was van dood door schuld en heeft uiteindelijk de boete teruggebracht naar SRD 200, subsidiair 3 dagen hechtenis. De rechter stelde vast dat uit het dossier is komen vast te staan dat Rawish inderdaad onrechtmatig was aangehouden door het Openbaar Ministerie. De rechter heeft ter compensatie van dit leed de boete terugbracht tot SRD 200. Hij merkte echter wel op dat de vier dagen insluiting absoluut niet te vervangen is door de SRD 300 korting.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!