Onderwijs komt niet aan hoogleraarschap Jack Menke

Onderwijs komt niet aan Menke zijn  HoogleraarschapDe voorzitter van het universiteitsbestuur is per 29 januari 2019 januari met ontslag. Hij is daarvan op 22 januari in kennis gesteld. Twee dagen daarna ontving de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Minowc) een ontslagbrief van Menke, daterend van 22 januari 2019. Menke is echter, blijkens een statement van de minister, ontslagen voordat zijn ontslagbrief de minister bereikte. In dit geval heeft Menke de eer niet aan zichzelf kunnen houden. Het ontslag van Menke had te maken met twee functies, die volgens de minister conflicterend zijn (voorzitter van het universiteitsbestuur en van de PhD Board).
Menke is ook hoogleraar sociale wetenschappen met speciale verwijzing naar onderzoeksmethodologie op de universiteit. Hij specialiseerde zich in wijsbegeerte van de sociale wetenschappen en kwalitatieve en kwantitatieve onderzoeksmethoden. Menke is in dienst van het IGSR. Minister Lilian Ferrier benadrukte op een persconferentie afgelopen donderdag, dat er aan het hoogleraarschap van Menke niet wordt gekomen.
Omdat er ook een Clad-onderzoek ingesteld werd naar vermeende financiële malversaties op één van de aanverwante instituten van de universiteit waar Menke mogelijk bij betrokken is, moest Menke als voorzitter van het universiteitsbestuur op non-actief gesteld worden. Gezien dit juridisch niet mogelijk was (Menke is politiek benoemd), was de minister genoodzaakt Menke te ontslaan. “Aan zijn hoogleraarschap zijn wij niet gekomen. Daar komen wij niet aan. Het gaat niet om het hoogleraarschap. Het gaat om de functie, voorzitter van het bestuur”, stelt Ferrier.
Het is niet duidelijk wat er precies zal gebeuren wanneer het Clad-onderzoek is afgerond. Wordt Menke in ere hersteld bij positieve resultaten of sleept een negatief resultaat zijn stoel ook mee? Op dit moment telt de universiteit elf actieve hoogleraren, van wie zeven met een voltijdse en vier met deeltijdse dienstbetrekking.
Sinds de oprichting van de universiteit is de benoeming van hoogleraren aan de AdeKUS, waarbij voordrachten worden gedaan vanuit de diverse faciliteiten en instituten. Elke voordracht wordt beoordeeld door de commissie van benoemingen van leden van het wetenschappelijk personeel of een speciaal daartoe benoemde onafhankelijke commissie, onder leiding van een hoogleraar. Vanaf het begin doet de AdeKUS dus een dubbele screening bij de benoeming van hoogleraren.
Menke ontving zijn Ph.D. aan de Faculteit Politieke en Socioculturele Wetenschappen, Universiteit van Amsterdam (1998). Zijn proefschrift ging over het herstructureren van stedelijke werkgelegenheid en armoede. Zijn voornaamste onderzoeksinteressen omvatten culturele en biologische diversiteit in inheemse gemeenschappen, informele economie en armoede. Sinds 2005 is hij betrokken bij vergelijkende studies over culturele diversiteit en de natie in Suriname, Guyana, Trinidad en Tobago en Brazilië. Hij publiceerde meer dan 70 artikelen of boeken over Suriname, het Caribisch gebied en Latijns-Amerika.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!