Vicepresident Adhin: ‘Evenredigheidsstelsel rr-niveau kan voor frustraties en fouten zorgen’

Vicepresident Ashwin Adhin vindt dat het voorstel om een evenredigheidsstelsel in te voeren bij de verkiezing van ressortraadsleden (rr) goed bestudeerd en voorbereid moet worden om zodoende niet voor verrassingen te komen staan wanneer de resultaten van de verkiezingen op 25 mei 2020 binnen zijn. “Bewustwording is een zeer belangrijk en ingrijpend aspect, omdat de gemeenschap al gewend is op de oude wijze te stemmen voor de rr. Nu komen wij met een nieuw systeem, maar hoe gaat dat werken? Gaan de mensen dat begrijpen? Er kan meer frustratie ontstaan of er kunnen meer fouten gemaakt worden. Het kan ook voor de politieke organisatie zelf onuitvoerbaar te gaan lijken om een hele bewustwording te gaan brengen en de twijfels bij de kandidaten zelf weg te werken”, zei de vicepresident gisteren tijdens de openbare commissievergadering in De Nationale Assemblee (DNA), waar de wijzigingen in de Grondwet, de Kiesregeling en het Decreet Politieke Organisaties op agenda stonden. Adhin wordt in deze bezorgdheid ook ondersteund door Melvin Bouva, voorzitter van de commissie van rapporteurs. Volgens de NDP’er wordt er al decennia gewerkt met het oud systeem. Door artikel 163 van de grondwet te wijzigen, zullen alle zetels niet meer gaan naar een partij die 51% haalt in een ressort. De zetels zullen evenredig worden verdeeld wanneer de wetswijziging wordt aangenomen. De verkiezing van districtsraadsleden blijft volgens Adhin hetzelfde zoals aangegeven in de Kiesregeling.
Versoepeling zetelverdeling DNA-niveau
Wat de versoepeling van de zetelverdeling op DNA-niveau betreft, is de regering bereid deze zaak beter te gaan bestuderen. Zoals het nu is wordt voor elke politieke organisatie, waaraan meer dan één zetel is toegewezen, het totaal aantal op die lijst uitgebrachte stemmen door het aantal aan die lijst toegewezen zetels gedeeld. Kandidaten met een hoger aantal stemmen dan het quotiënt zijn bij voorkeur gekozen.
Proefdraai digitaal stemmen goed overwegen
Het voorstel van commissieleden om al in 2020 een proef te draaien met digitaal stemmen, moet volgens Adhin nog bekeken worden. Volgens hem kijkt de regering wel serieus naar de problemen en discussies in de wereld met betrekking tot deze manier van stemmen. “Op dit moment is er een hele discussie gaande internationaal of er niet juist afgestapt moet worden van het digitaal stemmen. Die optie moet goed overwogen worden”, zei de vicepresident.
Waarborgsom in plaats van 1% regeling
De 1% regeling (artikel 8 Kiesregeling), welke aangeeft dat partijen ondersteund moeten worden door tenminste 1% van het kiezersbestand, zal na afschaffing worden vervangen met een waarborgsom. Volgens de vp zal er pas restitutie van dit bedrag mogelijk zijn, wanneer de ingeschreven politieke organisatie een zetel behaald. De regering heeft meer tijd gevraagd om voorstellen van commissieleden beter te bestuderen. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons heeft de vergadering verdaagd naar maandag.
FR

error: Kopiëren mag niet!