Nevenfuncties dagelijks bestuur binnen universiteit halt toegeroepen

Jenny Johns- Christopher
Jenny Johns- Christopher
Het bestuur van de Anton de Kom Universiteit van Suriname heeft in het jaar 2017 besloten dat leden van het universiteitsbestuur zitting konden nemen in het bestuur van aanverwante instituten (IGSR, MWI, Celos etc). Dit is volgens Jenny Johns-Christopher, secretaris van het universiteitsbestuur, gedaan om meer betrokkenheid met de instituten te realiseren. De instituten zijn veelal stichtingen, zelfstandig in hun dagelijkse bedrijfsvoering. Die zijn echter wel deel van de universiteit. Om die betrokkenheid te stimuleren en meer duidelijkheid en transparantie te krijgen vanuit de instituten, is het voornoemde besloten. Vandaar dat Nailah van Dijk als bestuurslid van de universiteit ook zit in het bestuur van IGSR. Johns-Christopher zat in het bestuur van MWI. Jack Menke (voorzitter universiteitsbestuur) was ook voorzitter van de PhD Board.
Het bestuur heeft inderdaad goedgekeurd dat Menke voorzitter wordt van de PhD Board. Menke had zich jarenlang sterk gemaakt voor de PhD School. Echter meent Johns-Christopher dat het bestuur niet had kunnen vermoeden dat het scheiden van de twee functies niet eenvoudig zou zijn, met alle vervelende gevolgen van dien.
Deze werkwijze is volgens Johns-Christopher anders geïnterpreteerd. Uit haar eigen reglement blijkt dat het dagelijks bestuur (voorzitter en secretaris) niet in dit soort nevenfuncties kunnen participeren. Dit besluit werd ook genomen en sinds 15 januari 2019 was Menke geen voorzitter meer van de PhD Board. Johns-Christopher was ook per deze datum geen lid meer van het MWI-bestuur. Hiermee wilde zij aangeven dat het bestuur voldoende ruimte biedt om corrigerend op te treden, als zij tot de ontdekking komt dat zaken onvoldoende of verkeerd zijn aangepakt. “Er is niets verkeerd aan corrigeren en leren uit je fouten en zaken op een andere manier aanpakken”, stelt de secretaris. Uit de interpretatie en de uitleg van Johns-Christopher blijkt niet dat de nevenfunctie van Van Dijk veranderingen zal ondergaan.
Van Dijk is lid van het universiteitsbestuur. Zij zit ook in het bestuur van het Institute for Graduate Studies and Research. Zeker twee hoogleraren op de universiteit hebben middels schrijven naar het bestuur ook hier een stuk belangenverstrengeling aan de kaak gesteld.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!