Ferrier ontslaat Menke als voorzitter universiteitsbestuur

Ferrier ontslaat Menke als Bestuursvoorzitter AdekusDirecteur IGSR op non-actief

De minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft op 22 januari 2019 de voorzitter van het universiteitsbestuur bedankt. Per 29 januari is Jack Menke met ontslag. Daarnaast is de directeur van het Instituut for Graduate Studies and Research (IGSR), Daniel Lachman, op non-actief gesteld. Menke diende 2 dagen daarna, gisteren, zijn ontslagbrief in. Intussen werd hij al ontslagen door Ferrier.
Reden hiertoe was de situatie die zich voordeed over mogelijke financiële onduidelijkheden rond de onlangs opgerichte PhD School. Het IGSR bestuur is volgens minister Ferrier door de directeur overgeslagen bij financiële verslagen. Dit terwijl het IGSR bestuur wel naar gevraagd zou hebben. Het IGSR heeft als facilitator van de oprichting van de PhD School financiële middelen ontvangen die volgens de minister, het instituut niet toebehoren. Het gaat volgens haar om middelen die in beginsel van de universiteit zijn, gezien IGSR onderdeel vormt van de universiteit. Het IGSR-bestuur ontdekte volgens Robert Power, voorzitter IGSR-bestuur, dat vreemde financiële kasstromen in de financiële administratie van IGSR terechtgekomen zijn, buiten weten van het totaal bestuur. “Die middelen waren niet het bezit van IGSR, maar via de IGSR-directeur ‘gebypast’ op rekening van IGSR terechtgekomen”, stelt Power.
Het IGSR-bestuur is de zaak verder gaan onderzoeken. Er is een dossier opgestuurd naar het universiteitsbestuur, met als verzoek de zaak te bespreken. Power noemt de handelingen die geconstateerd zijn ‘onregelmatigheden’. “Wij hebben niemand beschuldigd. Bij nader onderzoek zijn er meer onregelmatige financiële stromen gezien”, vertelt de IGSR-bestuursvoorzitter.
Daar interne communicatie van de universiteitsgemeenschap (IGSR-bestuur en universiteitsbestuur) op een bepaald moment de buitenwereld heeft bereikt, konden zaken niet meer binnenshuis afgewerkt worden. De minister heeft voor de goede orde het Centraal Landsaccountantsdienst (Clad) ingeschakeld om de financiële doorstroom te onderzoeken. Gedurende deze onderzoeksperiode moest de IGSR-directeur op non-actief gesteld worden.
Menke, die voorzitter is van het hoofdbestuur, was tevens voorzitter van de PhD Board. Het IGSR-bestuur wilde in beginsel een kwestie van vermeende onregelmatigheden bespreken met een bestuursvoorzitter, die mogelijk betrokken is bij dezelfde vermeende onregelmatigheden.
Volgens minister Lilian Ferrier raakten deze twee functies van Menke verstrengeld, waardoor de financiële verantwoording vanuit het IGSR wegbleef. Dit was voor de minister ook reden om Menke op non-actief te stellen. Het bleek juridisch niet mogelijk te zijn om de voorzitter van het bestuur op non-actief te stellen. Vandaar voor gekozen is om hem te ontslaan. Het Clad-onderzoek is inmiddels gestart. Het verzoek aan Clad is met een spoedkarakter verzonden. Het is niet bekend hoe lang dit onderzoek zal duren.
De overheidssubsidie aan de universiteit voor het dienstjaar 2019 bedraagt SRD 160 miljoen. “Omdat alle salarissen plus voorzieningen van de universiteit nog steeds komen uit de subsidie, heeft de universiteit dan geen inkomsten? Waarom moet alles uit de subsidie betaald worden? Daarom is de rol van het IGSR zeker belangrijk. Daar zitten onderwijs en onderzoek bij. Er zijn internationale organisaties die het IGSR inschakelen om onderzoek te doen. Die betalen daarvoor. Wat gebeurt er met die gelden? Waarom moet het ministerie alles van de universiteit subsidiëren, terwijl de instituten wel inkomsten hebben”, aldus Ferrier.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!