Boksteen voorlopig voorzitter universiteitsbestuur

Lothar Boksteen
Lothar Boksteen
Studenten hebben zich verheugd op de lancering van een PhD School in Suriname. Die hebben collegegelden en inschrijfgelden betaald om sinds oktober 2018 te mogen beginnen met de begeleiding richting hun Philosophical Doctorschap. Nu blijken studenten in problemen te geraken, vanwege interne spanningen tussen actoren binnen het bestuur van de universiteit en het IGSR.
Minister Lilian Ferrier stelde gisteren tijdens een persconferentie de studenten gerust. “De activiteiten op de universiteit gaan door. Wij kunnen ons niet permitteren dat daar interventie in komt. “Het totale bestuur zit hier. Dit geeft de betrokkenheid aan. Hun motivatie is om door te gaan en de naam van de universiteit hoog te houden. Dit, zodat niemand op enig moment schade aan lijdt. Zaken moeten doorgaan. Als twee hoogleraren zeggen dat zij hun ontslag indienen, dan zoeken wij anderen. Die zijn er in voldoende mate”, stelt Ferrier, verwijzend naar het ontslag van de hoogleraren Marten Schalkwijk en Jack Menke.
Jack Menke is tot 29 januari 2019 voorzitter van het bestuur. Lothar Boksteen is belast met de waarneming als voorzitter van het bestuur. Hij is al sinds augustus 2018 betrokken als bestuurslid. “Wij hebben de heer Boksteen bereid gevonden om, totdat het bestuur wordt aangevuld met een nieuwe voorzitter, voorlopig waar te nemen”, stelt Ferrier.
Bij de totstandkoming van de PhD School moesten alle dingen in place zijn. Er dienden aardig wat documenten klaargemaakt te worden. Omdat de PhD School een activiteit is van de universiteit heeft het bestuur van de Adekus zich daarover moeten buigen. Het eerste schrijven, in het prille begin, is IGSR gevraag om als facilitator op te treden. Ook omdat het idee voor het opzetten van de PhD-school van de hoogleraren van IGSR kwam.
Document moesten uiteindelijk in bestuursvergaderingen worden goedgekeurd. Die gaan naar de voorzitter. Die tekent en parafeert elke pagina. “Tot op dit moment zijn wij nog in die fase van verwerkte feedback en comments door de PhD Board. Wij hebben in verschillende schrijven, mijns inziens, heel concreet aangegeven wat het bestuur nog anders ziet. Wij hebben tot de dag van vandaag geen gecorrigeerde versie van het policy programma en de begroting mogen ontvangen”, stelt Jenny Johns- Christopher, secretaris van het bestuur.
De lancering van de PhD-school heeft plaatsgevonden in november 2018. De school is inmiddels al begonnen. Documenten bereiken volgens Johns-Christopher het universiteitsbestuur echter nog steeds niet. “Wanneer wij vragen stellen, ontstaat er enige ruis/miscommunicatie met de board. Omdat de voorzitter van de board ook voorzitter is van het universiteitsbestuur, vindt er enge vorm van verstrengeling plaats in de uitvoering”, aldus Johns-Christopher. Ook de studentvertegenwoordiger in het bestuur, Emanuel Scheek, uitte zijn bezorgdheid rond deze kwestie op de persconferentie.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!