Georganiseerd mangrove-ecotoerisme komt nog niet veel voor Suriname. Deze vorm van toerisme heeft echter het potentieel om inkomsten en werkgelegenheid te genereren voor lokale gemeenschappen en tegelijkertijd te dienen als hulp en onderwijs voor het publiek. WWF Guianas in Suriname heeft met de toeristische sector, maatschappelijke organisaties en gemeenschappen het mangrove-ecotoerisme mee helpen ontwikkelen in het kustdistrict van Coronie. Dit zal ook naar andere kustdistricten worden uitgebreid. Gebaseerd op het ‘Marvellous Mangroves’ curriculum van MAP werd een groep van 20 gemeenschapsleden getraind om Mangrove Eco-Rangers (gidsen) te worden, laat Hanneke van Lavieren (Oceans and Wildlife Coördinator) van het WWF weten. Verder hebben de gidsen ook een ‘bird watching’ training gehad, zodat ze toeristen mee kunnen nemen om vogels te bekijken in de mangroven. “Dit initiatief heeft een nieuwe bron van inkomsten voor gemeenschapsleden gegenereerd, heeft het bewustzijn en het begrip van de waarden van mangroven vergroot, hun kennis en vaardigheden in reisbegeleiding en bezoekersafhandeling uitgebreid, en heeft gemeenschapsleden in staat gesteld te pleiten voor mangrovebescherming”, zegt Van Lavieren. De trainingen zijn door het WWF bekostigd en de natuurorganisatie mikt erop dat steeds meer mensen zich als beschermers van mangrove opstellen.
Coronie is als startpunt gebruikt, omdat de degradatie van mangroven hier aanzienlijk is, voornamelijk door het kappen van bomen, om het hout te gebruiken voor de bouw en het roken van vis, maar ook vanwege natuurlijke erosie. Dit werd nog verergerd door een door de mens aangelegde dijk, welke als doel had de gemeenschap te beschermen tegen overstromingen, maar die tegelijkertijd zoetwater uit de inlandse zwampen naar de mangroves afsnijdt. Terwijl het zeewater aan de kustzijde verdampt, laat het poelen water achter van extreme saliniteit (zoutgehalte van het water), die mangrove doden. Van Lavieren legt uit dat wanneer zoetwater de mangrove niet kan bereiken, de noodzakelijke balans tussen zout- en zoetwater verstoord raakt, waardoor de mangrove uiteindelijk sterft. Het beschermen van mangrove in Coronie is vooral belangrijk, omdat ze dient als natuurlijke kustverdediging. Deze kustplaats, die in het verleden twee keer is overstroomd, is een van de meest blootgestelde gebieden met getijden, stormen, golven en zeespiegelstijging.
De Mangrove Tour of Coronie, welke steeds meer toeristen trekt, begint bij Mangrove Education Center Coronie (MECC). Onder leiding van de Mangrove Eco-Rangers kunnen toeristen door de mangroves van Coronie lopen en vogels bekijken. Culturele en historische elementen in de stad bezoeken, behoort ook tot de mogelijkheden. “Een bijkomstig voordeel is dat deze ontwikkeling ook voor een spin-offeffect zorgt voor de lokale ondernemers”, aldus Van Lavieren.
RB