“De verkiezingen van 2020 zullen niet gaan tussen etnische groepen, tussen stad en district of tussen culturele groepen. De verkiezingen van 2020 zullen gaan tussen goed en kwaad. En het goede heeft zich vandaag gebundeld in Stichting De Olifant. We gaan het kwaad vernietigen.” Dit was de boodschap van VHP-voorzitter Chan Santokhi tijdens de politieke manifestatie in verband met het 70-jarig bestaan van de oranje partij. “We hadden gemikt op 10.000 aanwezigen, we zitten vandaag ver boven de 13.000 man. Dit is het bewijs dat de zwevende kiezers nu ook achter ons staan. De oranjetrein is niet te stoppen. Dit is een andere trein en geen spooktrein die vanuit de cassavefabriek van Para zou komen. Die spooktrein ligt op de berm. De orange movement zal stoppen bij eindhalte 28”, zei Santokhi, doelende op de 28 zetels die de partij als target heeft gesteld voor de komende verkiezingen. Op deze politieke manifestatie werden ook nieuwe leden gepresenteerd, die zich hebben aangesloten bij de VHP. Een van de bekende gezichten is Noreen Cheung, voormalig NDP-parlementariër, die een tijdje bij de NPS zat. Daarnaast is ook Cedric van Samson nu VHP’er, terwijl Miguel Abaas de Abop heeft verlaten voor de VHP.
Showman Abaas
Vooral Abaas stal de show op deze avond. In zijn toespraak richtte hij zich vooral op de binnenlandbewoners, vooral uit Marowijne. Hij kon de duizenden VHP’ers van Marron komaf in De Olifant met zich mee laten swingen. Abaas verzorgde bij Abop een populair tv-programma voor jongeren. “Deze regering heeft zoveel beloofd voor het binnenland en Marowijne, maar ze hebben niets gedaan. Zelfs wegen hebben ze niet kunnen aanleggen om de verschillende dorpen in Marowijne goed bereikbaar te maken”, haalde hij aan. Volgens de populaire Abaas zal VHP het binnenland tot ontwikkeling brengen. “Stem op 25 mei 2020 op de VHP.” Hij waarschuwde zijn gevolg dat na zaterdag paars en geel hun gaat bellen, ‘maar luister alleen als oranje je belt’.
Democratische dictatuur
Asiskumar Gajadien, ondervoorzitter van de VHP, vergeleek de huidige situatie in het land met die van de jaren ’80. “Er zijn veel overeenkomsten met de jaren ’80. Toen had je militaire dictatuur, nu heb je democratische dictatuur met pionnen, bejaarden en vriendjes rondom de regering. In de jaren ’80 steeg de koers bijna elke dag, nu stijgt het ook, alleen wat langzamer. Prijzen in de winkels stegen, dat is nu ook het geval. Toen werden er pakketten verdeeld via overheidsorganen, nu verdelen NDP-structuren de pakketten”, gaf Gajadien aan. Ook Dew Sharman en Mahinder Jogi, parlementariërs van de oranje partij, spraken over de slechte situatie in het land. Volgens Gajadien heeft de VHP-familie met de grote opkomst bewezen dat er redding van het land op komst is. “Er is geen andere keus, alleen de VHP kan redding brengen.” Harriete Ramdien uit Nickerie zei verzekerd te zijn dat de VHP niet 4, maar alle 5 zetels in Nickerie zal pakken. Uit Nickerie alleen waren er ruim 80 bussen naar de stad afgereisd. “De president en vicepresident zijn naar Nickerie gekomen vorige week. Maar wat hebben ze gedaan voor ons district? Is de haven afgebouwd, is het gerechtsgebouw afgebouwd, kunnen kinderen uit het district zonder problemen studeren in Paramaribo?”, vroeg ze zich af.
Geen etnische politiek
Santokhi had als boodschap voor de andere partijen om geen etnische politiek te voeren. “Ook aan onze vrienden zeggen we dat. Voer geen politiek op basis van etniciteit. Dat verdeelt het land, creëert vijanden onderling. Maak je niet druk, de VHP gaat ook afrekenen met deze mensen. We willen ook geen verdeel- en heerspolitiek. VHP gaat Surinamers binden met elkaar”, zei Santokhi. Volgens hem heeft zijn achterban laten blijken durf, moed en verantwoordelijkheid te hebben. “Ze zijn niet meer bang voor rancune vanuit de regering, zoals dat een jaar geleden wel het geval was. Met nog 15 maanden te gaan naar de verkiezingen, maakt ze duidelijk dat ze deze regering weg wil. Dat ze Suriname samen met de VHP wil redden.”
Vooruitzichten
Santkhi gaf ook een waslijst met vooruitzichten aan die de partij voor ogen heeft. “Zo willen we trainingen verzorgen voor boeren en anderen op het gebied van cassaveteelt en verwerking. We willen binnen 15 maanden de cassavefabriek opstarten en produceren”, haalde hij aan. “Ook studenten die afgestudeerd zijn, moeten aan een werk kunnen komen.” Santokhi zei tenslotte dat als oud-voorzitter Jagernath Lachmon deze massa zou zien, hij zou zeggen dat dit de verbroedering is wat hij wilde.
Asha Gajadien-Bhagwat