Rusland: ‘Pas juichen als dollarkoers weer op SRD 2,80 is’

NPS-fractieleider Gregory Rusland vindt dat er pas gejuicht kan worden wanneer allereerst de dollarkoers teruggebracht kan worden naar SRD 2,80. “Wij zullen pas juichen wanneer de situatie zodanig gekeerd is dat we SRD 2,80 voor de US dollar kunnen betalen en de prijzen in de winkels weer naar het acceptabele niveau gebracht kunnen worden. Wanneer de schulden van ons land weer drastisch teruggebracht worden naar acceptabele niveaus en niet naar nog grotere hoogtes. Dat is waar wij naar toe moeten gaan”, zei de NPS-topman tijdens de eerste ronde van de algemene politieke beschouwingen in De Nationale Assemblee (DNA). Rusland voerde aan dat de financieel-economische situatie door de coalitie bestempeld wordt als positief, omdat het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) een rapport zou hebben uitgebracht. Wat echter niet verteld wordt, is dat de Surinaamse economie eerst een enorme terugval heeft gehad om dan op basis van die terugval een kleine groei te zien. “En de mensen beginnen te juichen. Ik zeg altijd dat wij, deze generatie, de taak heeft om het land in een betere positie te brengen voor onze nakomelingen, dan wij hebben aangetroffen. Op dit moment gaat het de richting, waarbij wij op basis van wat wij hebben meegekregen, leven en een situatie creëren waarbij wij straks hebben geleefd en onze kinderen de rekeningen moeten komen betalen op allerlei gebied. Wij plegen roofbouw op de samenleving op deze manier”, aldus Rusland.
Positie terugbetaling leningen verslechterd
De NPS-topman maakt zich zorgen over de intenties van de regering om nog veel meer geld te gaan lenen dan er nu reeds geleend is. “Als we zien dat de regering nog SRD 7 miljard wil lenen in 2019, dan betekent het dat wij dus ver boven de 80% van het BBP zullen zitten wat onze positie voor terugbetaling verslechtert bij gelijkblijvende omstandigheden. Indien wij lenen en daaruit de verdiencapaciteit op een verantwoorde manier verhogen zullen wij kunnen meegaan, maar wij zullen niet mee kunnen gaan met projecten die veel duurder in aanpak zijn dan het zou kunnen. Wij moeten efficiënt en effectief investeren. Iets wat niet gezegd kan worden van de initiatieven van de regering. Als voorbeeld wens ik aan te halen het project om de luchthaven te gaan aanpassen voor een bedrag van meer dan 200 miljoen US dollars. Er komt zoveel bijkijken en we moeten nagaan of we aan de hand van onze omstandigheden en mogelijkheden inclusief realistisch berekende mogelijkheden, een verantwoord project hebben. Projecten moeten passen binnen onze mogelijkheden en perspectieven. Waarom doen we het? Wat zijn de voordelen? Wat gaan we ermee bereiken en wat verdienen we ermee?”, aldus Rusland.
Inspelen op oliesector Guyana
Ondanks het feit dat Suriname nog geen offshore economisch winbare hoeveelheden olie heeft kunnen vinden, is het volgens Rusland van enorm belang om na te gaan welke voordelen wij kunnen halen uit de ontwikkelingen buurland Guyana waar reeds 10 succesvolle boringen zijn geweest. “De diensten die verleend zullen moeten worden, zijn gigantisch en wij moeten die voorzieningen treffen om daarin een voordeel uit te halen. Investeringen zullen gepleegd moeten worden binnen ons onderwijs om onze kinderen/jongeren mogelijkheden te bieden om op maat gesneden jobs te kunnen doen voor deze sector. Verder zullen de investeringen gepleegd moeten worden om die taken in Suriname uit te voeren zoals service-activiteiten. Daarbij beseffen wij het belang van het uitbaggeren van de rivieren waaronder de Surinamerivier, maar laat het op een correcte manier verlopen”, aldus Rusland.
Meer gaan verdienen
Eén van de belangrijkste acties volgens Rusland is dat het land meer moet gaan verdienen en wel op een duurzame manier. “Dat betekent dat wij de productie en productiviteit moeten gaan verhogen. Alleen zo zullen wij de inkomsten kunnen verhogen en dus in staat zijn om de zaken die wij als volk nodig hebben te kunnen financieren op deze wereld. Alleen zo zullen wij in staat zijn de genomen leningen terug te betalen. Die doelen zullen alleen te realiseren zijn wanneer we de investeringen plegen en juiste randvoorwaarden voor die ontwikkeling creëren”, aldus Rusland.
FR

error: Kopiëren mag niet!