Hoewel het ministerie van OW niet heeft stilgezeten in de afgelopen jaren, werkt het niet naar een oplossing ten aanzien uitvoering van de verworven rechten van de werknemers van Milieubeheer. Integendeel vinden de medewerkers dat het eerder erop lijkt alsof de huidige minister de weg van strijdvoering bewandelt. ‘Terwijl we bezig zijn met oplossingsmodellen en de bond had gehoopt dat de minister de weg van dialoog zou bewandelen, is de minister richting de rechter gestapt. Wij zijn akkoord gegaan hiermee en zullen de strijd aangaan. Onze advocaat heeft ons voorgehouden dat hij het gevecht juridisch aan zal gaan en de bond het tactisch moet aanpakken”, verklaart Hugo Blanker, voorzitter van de Algemene Bond Personeel Milieubeheer (ABPM). De medewerkers van Milieubeheer hadden een brief gericht naar de president, waarin alle punten staan opgenomen. “Wij willen dit pakket hebben”, zegt de voorzitter vastbesloten. Tot dan gaat de actie onverkort door en zal er niet verscherpt worden. Wat de actie precies inhoudt, wil de bondsvoorzitter echter niet prijsgeven.
Kledingtoelage
De aanleiding van de strijd was initieel de uitbetaling van kledingtoelagen. Echter gaat het ook om een groot aantal zaken, zoals verzelfstandiging van de dienst, loopbaanbegeleiding, bevorderingen etc. “Onze grootste issue is verzelfstandiging van de organisatie. Te pas en te onpas hoor je dat er geen geld is. Maar hoeveel wordt door de samenleving betaald voor vuilophaal? Als we die middelen niet hebben, maar een bepaalde levensstandaard willen, moeten we ervoor zorgen dat we aan die middelen komen”, zegt Blanker. Er moet volgens de voorzitter gewerkt worden aan verzelfstandiging van de dienst, zodat de dienst zelf bepaalde middelen kan genereren. Verder zijn er ook andere pijnpunten zoals loopbaanontwikkeling. “Wij gaan ervan uit dat wanneer iemand in dienst komt, welk niveau dan ook, je die training moet krijgen.” Vanaf 1994 werden afspraken gemaakt rond het kledinggeld tussen de bond en het ministerie. Het geld werd verstrekt aan alle medewerkers en wel bij beschikking. “Nu komt er een minister die zegt geen kledingtoelage voor een bepaalde categorie medewerkers uit te willen betalen, zonder dit met de bond te overleggen. Daarom wilden we de verzelfstandiging en als er geld komt, kunnen wij dan werken aan het eventueel zelf betalen van de kledingtoelage. De huidige OWTC-minister lijkt echter geen oor hiernaar te hebben”, zegt Blanker.
President geen bemiddelaar
“De rechten van medewerkers worden zodanig vertrapt dat wij de noodzaak zien om antwoord te geven op de bejegening van de medewerkers van Milieubeheer. Wij en onze leden zijn niet bang om te strijden voor het belang van de mensen.” Volgens Blanker is het jammer dat we de bemiddeling van de president in deze niet kunnen inroepen. “De president willen we graag zien als bemiddelaar, maar hij stelt zich op als partij. Hij zou het moment dat hij iets hoort moeten zeggen dat het zijn medewerkers zijn en dat ze beschaafd behandeld moeten worden. Dat doet een staatsman”, aldus Blanker tijdens de ledenvergadering.
NK