Volgens anonieme bronnen heeft de leiding van het Regionale Gezondheidsdienst Suriname (RGD) geparticipeerd aan het accommoderen van een persoon binnen deze gezondheidsinstelling. RGD is de grootste primary healthcare organisatie in Suriname. Er zou recentelijk een arts zijn aangesteld op een post, waarbij de mening is dat deze persoon, gekeken naar de procedure en voorwaarden, daarvoor niet in aanmerking zou moeten komen. Deze persoon is vanaf 14 december 2018 te werk gesteld bij RGD als onderdirecteur van medische aangelegenheden. Officiële stukken die de krant in handen wist te krijgen, tonen aan dat de persoon in kwestie de Nederlandse nationaliteit bezit. “Dat iemand met een Nederlandse nationaliteit een directiefunctie bekleedt van zo een grote organisatie, gaat tegen alle regels in. Men heeft de mond vol over Nederland, maar geven Surinaamse artsen geen kans”, zegt de bron. Ook zou zijn aangegeven dat bij het vervullen van deze functie de aangenomen persoon alle andere functies en bevoegdheden achterwege moet laten. Hij of zij mag geen nevenberoepen of functies bekleden. Echter geven bronnen aan dat de nieuwe werknemer arts van beroep is, en op 4 andere plaatsen werkzaam is, waaronder een actief draaiende polikliniek. Deze persoon is dus in overtreding van artikel 5 van zijn contract. Hoewel er in het contract staat vermeld dat er sprake is van een salaris van SRD 18.000, fluisteren bronnen echter over een toekenning van een ‘monstersalaris’ van SRD 30.000. “Wanneer we praten over besparing in de zorg dan is dit een onnodige uitgave waar de man zelfs meer dan een minister verdient.” Men is van mening dat er in dit kader gewoon sprake is van politieke regelarij. Er is gesteld dat men niets heeft tegen de persoon in kwestie, maar dat de werkwijze van de leiding van RGD niet minder dan afkeurenswaardig te betitelen is.
Dagblad Suriname heeft in verband met bovenstaande zaken contact opgenomen met RGD aangaande verduidelijking in deze zaak. De voorlichtingsdienst van de gezondheidsdienst heeft bevestigd dat er recentelijk inderdaad een onderdirecteur Medische Aangelegenheden is aangesteld, nadat de vacature geruime tijd heeft opengestaan. De directie is echter niet bereid verdere detailinformatie te verstrekken, omdat het niet gebruikelijk is deze informatie via deze weg openbaar te maken. “Vermoedens en geruchten doen de organisatie geen goed en daarom laten wij deze liever voor het geweten van de anonieme tipgever. De beschuldiging als zou de RGD vrienden en of personen accommoderen, wordt naar het rijk der fabelen verwezen. Elke kandidaat wordt door een onafhankelijke commissie gescreend op gewenste deskundigheid en vereiste competenties en deze worden voorgelegd aan het stichtingsbestuur (lees ministerie van Volksgezondheid) ter goedkeuring”, stelt de voorlichter en wijst alle beschuldigingen van de hand.
Er blijkt ook sprake te zijn van een stukje jaloezie naar de nieuw aangetrokken kracht, aangezien er verscheidene andere personen ook interesse hadden voor deze functie. Uit het onderzoek van de krant is ook niet gebleken dat de Nederlandse nationaliteit een beletsel vormt voor het bekleden van deze functie.
NK