Overheid loopt achter met subsidies

3Subsidie overheid.1Voor het jaar 2018 hebben de meeste kindertehuizen, bejaardentehuizen en tehuizen voor mensen met een beperking hun subsidie nog niet ontvangen van de overheid. Suriname is een land vol tehuizen voor kinderen, jeugdigen, ouderen zowel mensen met een beperking, door hulp en steun kunnen deze tehuizen hun hoofd boven water houden. Hierbij speelt de overheid van een belangrijke rol of om diep in te gaan de afdeling opvanginstellingen en die valt onder het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo). Maar als de overheid zijn rol gedeeltelijk niet nakomt, kunnen deze tehuizen het niet overleven of zijn op weg naar sluiting. Wat gebeurt er dan met de kinderen, jeugdigen en bejaarden?
Verschillende tehuizen hebben alarm geluid dat zij vanwege het uitblijven van subsidie niet meer in staat zijn om hun inwoners te voeden. Uit onderzoek blijkt dat de overheid hun steun of hun subsidie gedeeltelijk niet zijn nagekomen. Er zijn tehuizen die hun subsidie jaren niet hebben ontvangen en een ander deel heeft maar een deel van hun subsidie ontvangen. De tehuizen die hun subsidie nog niet hebben ontvangen, overleven het nog dankzij de steun en hulp van bepaalde instanties of vrijwilligers die een bijdrage kunnen leveren. Hoe lang gaat dit zich voort? De tehuizen kijken nog steeds er naar uit en hopen dat er zo snel mogelijk een oplossing gebracht kan worden, zodat ze de meeste belangrijke zaken kunnen oplossen.
Subsidie is een verzamelnaam voor het instrumentarium dat de overheid heeft om beleidspunten te stimuleren. Vormen van subsidie zijn onder meer: achtergesteld krediet, garanties en investeringspremies. Aan het verstrekken van subsidie kleeft het gevaar dat afhankelijkheid ontstaat. Veel projecten kunnen bijvoorbeeld zonder subsidie niet bestaan. Stoppen van de subsidie leidt dan tot een maatschappelijk conflict over nut en kosten.

error: Kopiëren mag niet!