Bloemenhulde bij 70 jaar VHP

1
2
3
5Ter gelegenheid van het zeventigjarig bestaan van de VHP kwamen partijgenoten en overige belangstellenden bij elkaar om bloemenhulde en kransen te leggen bij de grondlegger van de VHP, mr. Jagernath Lachmon, die meer dan 50 jaar voorzitter is geweest van de partij. Chandrikapersad Santokhi, de huidige voorzitter van de VHP, die de aanwezigen toesprak, zei dat het heel veel zegt over de persoon.
Santokhi stond stil bij de plaats die Lachmon inneemt op het Onafhankelijkheidsplein. “Wie zijn positie goed bekijkt, ziet dat het een weerspiegeling is van wat hij voor de VHP en Suriname heeft betekend”, zei de partij voorzitter. “Rechts van hem, daar is het parlement, het volkshuis, het huis van de democratie. Dat was de heer Lachmon, een democraat, in hart en nieren”, benadrukte Santokhi. “Aan dit parlement heeft hij ook leiding gegeven, maar ook ervoor gezorgd dat er besluiten genomen werden voor de toekomst. Dat we vandaag hier mogen zijn, is een product van de democratie waar hij een bijdrage aan heeft geleverd. Dat burgers mogen kiezen en stemrecht hebben, is een van de verworvenheden waar hij een bijdrage aan heeft geleverd. Ook heeft Lachmon aan de basis gestaan dat ouderen een AOV kunnen krijgen”, lichte Santokhi toe.
“Links van hem staat het Hof van Justitie, de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht heeft hij altijd gekoesterd. De onafhankelijke rechtsspraak en het staande houden van de rechtsstaat Suriname, daar heeft onze leider, onze goeroe Lachmon leiding aan gegeven.” Santokhi zei ook dat Lachmon heeft meegewerkt aan het herstel van onze democratie in de tijden dat onze rechtsstaat gevaar liep.
“Recht tegenover hem, kijk waarnaar hij kijkt, naar het bestuur, het paleis. Hij is een voorstander geweest van goed bestuur, van eerlijk en integer bestuur in het land. Lachmon wilde daarom dat er een goede scheiding moest zijn tussen deze drie machten. Ik heb de overtuiging dat als hij vandaag kijkt naar het gewenste evenwicht, dan zal hij zich niet op zijn gemak voelen, omdat het evenwicht ernstig is verstoord. Dat het huis van het bestuur, geleid door de president, kijkt naar de rechterlijke macht en de autoriteit van de rechterlijke macht neerhaalt, dat zal hem bijzonder pijn doen. Tegelijkertijd kijkt hij naar ons, als volgelingen, als nazaten, als VHP’ers, jong en oud, dat is de opdracht die hij heeft achtergelaten aan de VHP om strijd te leveren voor het behoud van onze rechtsstaat en de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht.” Santokhi zei dat er ook strijd geleverd moet worden om het parlement weer te laten functioneren, zodat het weer de stem van het volk is. Ook het bestuur en het land moeten gered worden volgens de VHP-voorzitter, en dat kan als het bestuur van het land wordt overgenomen. “We nemen de opdracht van Lachmon mee.”
Jopi Pengel
Santokhi zei dat het standbeeld van Jagernath Lachmon nog meer symboliseert. “Hij kijkt naar zijn broeder Jopi Pengel, soms zijn strijdmakker, soms fel tegenover elkaar, maar daar waar het volksbelang van hem eiste om leiderschap te tonen, kwam hij met de verbroederingspolitiek. Vreedzaam leven met elkaar, ‘wans ope tata komopo, wi musu seti kondre bun’. De verbroederingspolitiek houdt in om samen het land op te bouwen en goed met elkaar te leven en te zorgen voor een goede toekomst.”
Onafhankelijkheid
Santokhi merkte ook nog op dat Lachmon een betere deal bij de onafhankelijkheid wilde. “Alles wat na de onafhankelijkheid is gekomen, heeft hij proberen te voorkomen. Hij heeft het gelijk aan zijn zijde gehad. Maar het is nog niet te laat, want wij zijn er nog”, aldus de VHP-voorzitter.
RB

error: Kopiëren mag niet!