Roep naar een nieuwe beurs bij wet in te stellen
De Vereniging voor Effectenhandel in Suriname heeft op 10 januari 2019 haar 25-jarig bestaan herdacht. In dit kader zijn er een 3-tal lezingen gehouden over de toekomst van Suriname (door Daniel Lachman), het belang van een effectenbeurs (door Robb Putter) en Elektronische aandelen in Suriname (door Jum Healy). De Vereniging voor de Effectenhandel in Suriname werd opgericht op 1 januari 1994, met als doel het bevorderen van de effectenhandel in de ruimste zin des woord, voor zover wettelijk toegestaan. Daaronder wordt begrepen de geldhandel, voor zover met de effectenhandel in verband staande, zulks ter stimulering van de nationale economie in het algemeen en van de Surinaamse kapitaalmarkt in het bijzonder.
Het bestuur vindt dat de participatie van het Surinaamse bedrijfsleven aan de beurs nog niet is wat het wezen moet. Er zijn andere bedrijven die benaderd worden om aandelen/obligaties aan te bieden op de beurs. Bedrijven die geen aandelen wensen aan te bieden, worden ook geadviseerd om obligaties aan te bieden, gezien die goedkoper uitkomen. De bedrijven kunnen zodoende makkelijker komen aan geld, met facilitering van de beurs, echter zonder gewenste resultaten.
De marktkapitalisatie van de huidige aandelenbeurs genoteerde bedrijven is circa SRD 1.6 miljard. Dit zijn er maar 11 bedrijven die genoteerd staan bij deze beurs. De beurs heeft inmiddels al ruim 750 miljoen aan obligaties gefaciliteerd. Tot nu toe is er SRD 20.6 miljoen aan effecten verhandeld op de beurs. De beursindex staat anno 2018 op 9625.
De genoteerde bedrijven op de Surinaamse Effectenhandel zijn Assuria NV, NV Consolidated Industries Corporation, De Surinaamsche Bank NV, NV Elgawa, Hakrinbank NV, NV VSH Foods, NV Surinaamse Assurantie Maatschappij Self Reliance, Staatsolie Suriname NV, Surinaamse Brouwerij NV, NV Hotelmaatschappij Torarica, Varossieau Suriname NV, NV Verenigde Surinaamse Holding Maatschappij. Enkele markante momenten voor de beurs waren de registratie van de Staatsolie obligaties van US$ 55 miljoen in 2010, de beurszittingen verhuisden in 2011 van ‘t Park naar de Assuria training center, en de lancering van de website in 2011.
Volgens de Wet Kapitaalmarkt moet de minister van Financiën een commissie instellen, die een nieuwe effectenbeurs zal oprichten. In dat geval zal de huidige beurs ophouden te bestaan. Volgens het initieel concept van de wet zou het bestaan van de beurs tot 2 jaren na afkondiging van de wet (rond 2016) moeten duren. Volgens voorzitter Anand Jagesar is er gelukkig in de overgangsbepaling opgenomen dat de beurs blijft voortbestaan, totdat er bij wet een nieuwe beurs wordt opgericht.
De huidige beurs kan volgens de voorzitter het werk niet meer aan, vanwege de kosten die ermee gepaard gaan. De kosten lopen op tot ruim SRD 800.000 per jaar, als uitgegaan wordt van al de vereisten van de wet. Vandaar er een roep is naar een nieuwe beurs, zoals de wet voorschrijft.
“Wij kunnen onder de huidige omstandigheden de beurs niet onder de wet draaien. Gelukkig heeft de wet de provisie om door te gaan, totdat een partij zich aanmeldt om het werk te doen”, aldus Jagesar.
Kavish Ganesh