Danny Lachman roept om oprichting transitieautoriteit voor Suriname

Danny Lachman roept naar oprichting Transitieautoriteit voor Suriname1Danny Lachman, directeur bij het Institute for Graduate Studies and Research (IGSR), heeft onlangs ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Vereniging voor Effectenhandel in Suriname enkele strategische opties voor de toekomst van Suriname gepresenteerd. Opties die hij vervat onder de noemer ‘Suriname 3.0’. Suriname is gegroeid vanuit een plantage-economie (Suriname 1.0) naar een bauxieteconomie (Suriname 2.0). Volgens Lachman is het al tijd om de derde fase van de Surinaamse economie in te treden. Hiervoor moet Suriname echter enkele strategische keuzes maken. Keuzes die Suriname uit haar comfortzone zullen halen. Een comfortzone, die door de commodity industrie in de afgelopen 100 jaren is gegroeid binnen de Surinaamse Samenleving.
Scenario’s
Lachman heeft het gehad over 3 scenario’s die Suriname zou kunnen verwachten. Het eerste scenario is de verdere neergang van Suriname, vanwege de afhankelijkheid van de grondstoffenprijzen, vooral bij geen olievondst voor de kust. Het tweede scenario is één waar Suriname veel olie ontdekt voor haar kust, maar hier op langtermijn niet goed mee weet om te gaan, vanwege de voornoemde comfortzone waarin zij gemanoeuvreerd is. Zonder de juiste checks and balances gaat Suriname hier toch nog de neergang in. Het derde scenario is een andere, waarin Suriname uit de comfortzone stapt en kiest voor een volledige herinrichting van haar economische basis. Dit, om inderdaad op lange termijn welvaart te kunnen creëren.
“Dit betekent dat je Suriname eerst moet heruitvinden. Wij moeten de omslag maken van een inside-out naar een outside-in benadering. Wij moeten nu meer kijken naar wat de internationale trends zijn. Hoe beweegt de wereld zich en hoe kunnen wij ons lokaal reorganiseren om zoveel als mogelijk op de internationale ontwikkelingen te kapitaliseren? Een tweede belangrijke consideratie is het concurrentievoordeel. In deze globaliserende wereld zal alles wat men kan kopiëren, gekopieerd worden. Zeker als je een kleinschalige economie bent als Suriname. Je moet dus kijken naar wat je hebt, waarvoor men wil betalen en wat moeilijk te kopiëren is”, stelt Lachman.
Toerisme, Logistiek en ICT
Voor Suriname noemde Lachman 3 belangrijke concurrentievoordelen, die vertaald kunnen worden in langtermijn opties die Suriname kan uitcashen. Het eerste is het (tot nu toe) ongerept maagdelijk bos van Suriname, dat geschikt is voor natuurtoerisme. De vraag naar bepaalde diensten en activiteiten in de wereld van toerisme neemt toe. Suriname laat momenteel kansen liggen die veel meer geld kunnen opleveren. Het tweede voordeel is de strategische ligging van de Surinamerivier. Ondanks de rivier momenteel aan het dichtslibben is, kan middels optimale baggerprogramma’s de rivier open gehouden worden voor grotere schepen dan die welke het land nu aandoen. De spin-off van het goed onderhouden van de Surinamerivier kan een logistische concurrentievoordeel vormen voor Suriname. Om deze voorgaande mogelijkheden te ondersteunen, zal vervolgens ook de Informatie Communicatie en Technologie (ICT)-sector van Suriname een upgrade moeten krijgen. Dit is nodig om zoveel als mogelijk efficiëntie te halen uit de voornoemde sectoren.
Transitieautoriteit
“Dit betekent dat je zwaar zult moeten transitioneren op het gebied van de overheid, onderwijs, de manier waarop wij productie organiseren en hoe wij investeerder aantrekken. Een van de ideeën hiervoor is het hebben van een transitieautoriteit, die in principe staat boven de ministeries en doelgericht werkt aan deze mogelijkheden. Maar deze autoriteit moet ook kunnen ingrijpen in de ministeries, zodat er een perfecte match kan zijn voor de richting die jij op wilt gaan”, stelt Lachman. Volgens hem betekent dit het stopen met nodeloos geld uitgeven en serieus een lange termijn strategie te ontwikkelen met een serieuze commitment.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!