Bouterse heeft geen respect voor procureur-generaal Baidjnath Panday

Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday
Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday
‘Hij is een onechte pg’

President Desi Bouterse blijkt zich wel te storen aan de vele ontwikkelingen rondom het 8 decemberstrafproces. “Dat politiek gedeelte van 8 december is voor mij heel erg duidelijk. Alles draait om ‘hoe moet je deze vent nou verslaan’. Men wil maar die Bouterse een proces aan zijn broek smeren. Men wil hem straffen”, zei het staatshoofd gisteren op een persconferentie. Het Openbaar Ministerie heeft 20 jaar celstraf geëist tegen hoofdverdachte Desi Bouterse. In de komende maanden zal de Krijgsraad het vonnis vellen in deze strafzaak. Bouterse benadrukte dat hij er niets aan kan doen als sommige mensen geen respect voor zichzelf hebben. Volgens hem is procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday degene geweest die hem geadviseerd had een bepaald wetsartikel (artikel 148 grondwet, red.) te gebruiken om het proces te beëindigen. “Hij zei: ‘u moet dit artikel gebruiken, dan geeft u mij de opening en los ik dat ding op’. Om een week later aan zijn auditeur-militair allerlei andere zaken te vertellen. Ik bedoel dan, wanneer ik het vertrouwen in je opzeg, dan is Leiden in last. Ik heb dus geen respect voor dit soort mensen. Dan kan ik wel kijken naar dit toneelspel, maar ik doe er niet meer aan mee”, aldus Bouterse. De president typeert Baidjnath Panday als een ‘onechte pg’. Bouterse zei dat bij elke verkiezing het 8 december-verhaal erbij wordt gehaald. “En toch heeft men mij zien winnen in 2010 en weer in 2015. You don’t have to fight to be a man. In 2020 you’ll have to be a man”, stelde de president.
‘De echte pg leeft nog’
Bouterse voerde aan dat ‘dat land welke het hele scenario heeft gedraaid en alle informatie heeft’, de informatie niet aan Surinaamse autoriteiten wil geven, maar deze wil bewaren en over 60 jaar zal publiceren. Het staatshoofd stoorde zich vooral eraan dat op wonderbaarlijke wijze uit een kluis van de Surinaamse bank, waaruit nooit eerder iets is verdwenen, uitgerekend een belangrijk dossier verdwijnt. “Deze club van 8 december is 23 jaar geleden begonnen. Dezelfde dag toen dat dubieus rapport werd uitgebracht, heeft deze man, Desiré Delano Bouterse, direct Justitie de opdracht gegeven om onderzoek te plegen. Niet 23 jaar later, maar terstond. Dat rapport is gegaan naar Justitie en het OM. Eén van die rapporten heb ik in een kluis bij de Surinaamsche Bank gezet. Dat team van Justitie en Politie is nog in leven. Die pg, de echte pg, die echte-echte nationalist, geen leugenaar, geen pajongwaaier, is nog in leven. Als je al deze dingen erbuiten laat, hoe ga je verdachte X dan veroordelen? Daarom zeg ik: het is een politiek proces”, aldus de president.
Zelfmoord Roozendaal een teken?
Bouterse refereerde ook aan kroongetuige en medeverdachte Ruben Roozendaal die enkele weken na het horen van een strafeis van 10 jaar, zelfmoord pleegde. Rozendaal heeft tegenover de Krijgsraad Bouterse bezwaard. Hij kwam daarmee terug op eerdere verklaringen dat Bouterse niet in het Fort Zeelandia was. Rozendaal zei ook dat Bouterse zelf de trekker heeft overgehaald. “Dan a man kiri en srefi. Want hij dacht dat hij vrijspraak zou horen. Te a yere 10 jaar, dan a dede”, grapte zei Bouterse.
Pater Toon en knap e ley!
Over Pater Toon te Dorsthorst die al enkele jaren kritisch is tijdens de herdenkingsdienst van de 15 slachtoffers van 8 december 1982, zei Bouterse dat die op 8 december halve waarheden en leugens vertelde. “Een geestelijke leider staat gewoon daar halve waarheden en leugens te vertellen. Gewoon yu e knap e ley…yu e ley!”, aldus Bouterse.
President moest eigen braaksel inslikken
Het staatshoofd had op 9 juli 2017 het vertrouwen in de pg opgezegd. Directe aanleiding was dat het OM het bevel op basis van artikel 148 van de grondwet om het 8 decemberstrafproces onmiddellijk te beëindigen, niet had uitgevoerd. Zowel de Krijgsraad als het Hof van Justitie hebben de opdracht van de regering aan de pg naast zich gezet en heeft auditeur-militair Roy Elgin zijn requisitoir toch gehouden. De pg had de optie om zelf te bedanken. Vier dagen nadat de resolutie waarin het vertrouwen in de pg was opgezegd was uitgegeven, heeft de president deze na alle ophef die er in de samenleving was ontstaan, ingetrokken.
FR

error: Kopiëren mag niet!