Rijstboeren snakken naar water, ondanks nieuwe pompen Wageningen

1Rijstboeren snakken naar water, terwijl nieuwe pompen gesmeten zijn in WageningenDe rijstboeren van Wageningen, de Middenstandspolder en omgeving snakken naar water voor hun padie-inzaai. De twee pompen die deze gebieden moeten voorzien van water zijn meer defect dan operationeel. Brandnieuwe pompen geschonken door India liggen in de openlucht te Wageningen en zijn overgelaten aan weer en wind.
Al deze wantoestanden maken dat de voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie, Harrynannan Oemraw, weer ontevreden is. “De regering heeft gewoon geen aandacht voor ons. We zijn in een vergeethoekje geduwd.” De padie-inzaai is reeds aangevangen. Maar vanwege gebrek aan water zitten rijstboeren van Wageningen, de Middenstandspolder en omgeving radeloos toe te kijken. Beide pompgemalen die deze gebieden moeten voorzien van water zijn defect. Oemraw begrijpt niet waarom de overheid niet de gloednieuwe pompen, die in april van het afgelopen jaar zijn geschonken door India, installeert. “Maar nee, ze kiezen ervoor om de oude pompen, die steeds kapot gaan, te draaien. Die pompen zijn vanaf 1 december defect. En nog steeds zijn die onderdelen uit Guyana niet aangekomen”, zegt hij op heel geïrriteerde toon. Oemraw wantrouwt nu de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij van wie hij zoveel verwachtingen had. “Ik heb de minister keer op keer gezegd dat de rijstboeren van Wageningen, de Middenstandspolder en omgeving altijd met watergebrek kampen. En dat de pompen meer kapot zijn dan operationeel.”
Oemraw wijst erop dat wanneer de rijstboeren te laat beginnen met de inzaai, zij hun oogst in de regenperiode moeten voltooien. Behalve dat dit meer onkosten voor de rijstboeren met zich meebrengt, gaan zij het verwijt toegeslingerd krijgen van de overheid dat zij te laat hebben ingezaaid, waardoor zij in de regenperiode moeten oogsten. Oemraw verwacht dat de boeren dit seizoen 14.000 tot 15.000 hectare gaan kunnen inzaaien.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!