Particulier vervoer krijgt commissies voor tarieven en vergunningsvoorwaarden

1Particulier vervoer krijgt commissie voor tarifering en herziening vergunningsvoorwaarden.1De Particuliere Lijnbushoudersorganisatie (PLO) heeft harde afspraken gemaakt met Patrick Pengel, minister van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C), over het particulier vervoer. Dit deelde John Mahadewsing, voorzitter van PLO, mee tijdens de algemene ledenvergadering (alv) op 4 januari 2019. De minister heeft PLO groen licht gegeven om 2 commissies samen te stellen, 1 voor de aanpassing van de bustarieven en 1 voor de herziening van de vergunningsvoorwaarden. Daarbij mag PLO 3 personen, voor elke commissie, voordragen om invulling te geven aan deze 2 nijpende kwesties van de particuliere bushouders. “De minister is bereid om nieuwe bustarieven te hanteren, alleen heeft hij gevraagd aan de organisatie om 3 mensen aan te wijzen voor het uitrekenen van de bustarieven. Ik heb de minister ook gevraagd om de vergunningsvoorwaarden te herzien, want het ministerie komt iedere keer met plotselinge maatregelen die wij niet terug kunnen vinden in onze vergunningsvoorwaarden”, hield Mahadewsing de aanwezigen voor.
Afbouw brandstofcompensatie
Tijdens de alv gaf Mahadewsing wederom duidelijk te kennen dat hij de afbouw van de brandstofcompensatie ideaal vindt. “Wij als bestuur hebben voorgesteld om hiermee per direct te stoppen. We raken steeds achter met de uitbetaling en het ministerie geeft ons steeds de schuld.” Hij is niet langer bereid om de vele ‘beschuldigingen’ over de late indiening van de verantwoording van de brandstofcompensatie en de wijze hoe dit besteed wordt, op zijn geweten te dragen. Het ministerie heeft ineens de controle zodanig opgevoerd dat er iedere keer botsingen ontstaan met PLO. Zo is de lijst van bushouders die PLO hanteert bij de uitbetaling, niet identiek aan die van het ministerie. “Maar dat is al gecorrigeerd en nu helemaal in orde.”
Intrekking van chauffeurskaarten en nieuwe trajecten
Tijdens de alv kwam ook aan de orde dat overtredingen door buschauffeurs niet langer getolereerd zullen worden. “Er is afgesproken met het ministerie dat de chauffeurskaart ingetrokken wordt wanneer iemand zich 3 keren schuldig maakt aan een overtreding. Bij ernstige overtredingen (bedreigen en fysieke aanvallen) zal ook de trajectvergunning ingetrokken worden.” Andere ontwikkelingen behelzen het gereedmaken van de busterminal te Lelydorp. Tevens worden er nieuwe trajecten gefinaliseerd. Binnenkort zal het mogelijk zijn om vanuit Lelydorp, Vredenburg en Highway, alsook via Lelydorp en Magentakanaal, de stad te bereiken.
Chaos op PL-traject
De chaos op het PL-traject, waar de bussen verzadigd zijn, werd eveneens besproken. Er zijn voorstellen gedaan om een systeem te introduceren, waarbij een aantal bussen dagelijks in de garage moet blijven. Dit verstoorde de orde in de zaal ietwat, waarna Mahadewsing de PL-bushouders geruststelde dat PLO dit nog niet heeft goedgekeurd. Middels gezamenlijk overleg met de PL-bushouders zal de chaos verholpen worden. “Wij willen niet dat de bushouders minder moeten gaan verdienen, daarom gaan we gezamenlijk een oplossing zoeken. Er is ook met de minister op 18 december 2018 afgesproken dat er geen uitgifte meer van nieuwe vergunningen zal plaatsvinden. Het is gebleken dat het ministerie haast heeft om nieuwe vergunningen uit te geven”, aldus Mahadewsing.
KSR

error: Kopiëren mag niet!