Advocaten pleiten in levensberovingszaak bewaker Lakhichand

De advocaten Benito Pick, Robby Denz en Lygia Palmburg hebben elk maandag gepleit in de levensberovingszaak van Sewtjaran Lakhichand (59). Kenneth H. (27), Alexandro M. (28), René J. (24), Ashwien Ch. (23) en de 19-jarige Jeetender D. staan allen terecht voor dit strafbaar feit. Tegen elk der verdachten heeft het Openbaar Ministerie (OM) een strafvoorstel van 20 jaar gedaan, met uitzondering van Jeetender. Tegen deze laatste heeft het OM 3 jaar en 6 maanden geëist.
Advocaat Benito Pick heeft kantonrechter Ingrid Lachitjaran verzocht om zijn cliënt, Ashwien C., vrij te spreken en indien de rechter onverhoopt toch mocht overgaan tot veroordeling, verzocht hij de rechter om de straf van het OM niet over te nemen en deze zwaar te mitigeren. De raadslieden zijn de mening toegedaan dat de dagvaarding onduidelijk is en dat de feiten niet zijn waargemaakt. Volgens de dagvaarding is aan de verdachten ten laste gelegd doodslag tezamen en in vereniging als sub B, doodslag onder verzwarende omstandigheden en tenslotte als C, gekwalificeerde diefstal, althans een poging daartoe. Het Openbaar Ministerie heeft in zijn requisitoir aangeven dat de vervolging niet erin is geslaagd om het bewijs aan te voeren dat de opzet van de verdachten enkel en alleen gericht was om Lakhichand te doden en zij vroeg aan de rechter alle verdachten voor sub A vrij te spreken. De raadslieden zijn de mening toegedaan dat opzet bij het gronddelict doodslag niet is bewezen. Zij verzochten de rechter om het OM niet ontvankelijk te verklaren. Bovendien werd er gezegd dat het OM op geen enkele wijze heeft voldaan aan de gestelde eisen. Het OM heeft de delictsomschrijvingen niet verfeitelijkt. Het moet nog worden bewezen dat de verdachten tezamen en in vereniging het plan hebben beraamd om de gekwalificeerde doodslag te plegen. De verdachten hadden met elkaar afgesproken om cement te gaan stelen. Zij vertrokken in een voertuig. Rene en Alexandro stapten elk uit de wagen. Rene was gewapend met een hamer en Alexandro had een jerrycan bij zich. Bij het zien van de verdachten schreeuwde de bewaker naar hen, waarna Alexandro het bos invluchtte. Advocaat Robby Denz was de mening toegedaan dat zijn cliënt veroordeeld kan worden voor diefstal door middel van geweldpleging en niet zoals door het OM aangevoerd doodslag.
Ook Palmburg verzocht de rechter om van de eis van de vervolging van 3 jaar en 6 maanden af te wijken en haar cliënt vanwege de goede proceshouding en zijn ‘firstoffenderschap’ een lagere straf op te leggen. De verdachten zitten allen bijkans 2 jaren in voorarrest. Op 4 februari zal advocaat Raoul Lobo in de gelegenheid worden gesteld om te pleiten. De verdachten blijven allen aangehouden.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!