Paul Somohardjo: ‘Djojo is geen partij voor ons’

2Paul Somohardjo 'Djojo is geen partij voor ons'‘Djojo is geen partij voor ons.’ Dit zijn woorden van partijleider van de Pertjajah Luhur (PL), Paul Somohardjo, in gesprek met Dagblad Suriname. Met ‘Djojo’ wordt bedoeld de persoon die namens de paarse partij tal van activiteiten ontplooit in het district Commewijne. Zo wordt er niet voor geschroomd om flink met geld te strooien. Somohardjo zegt nadrukkelijk dat het fenomeen ‘Djojo’ nietszeggend is voor zijn partij. Afgelopen zaterdag had de PL haar opoyari bijeenkomst te Mariënburg in het district Commewijne. De partijleider blikt heel voldaan en tevreden terug, vooral wanneer hij de opgekomen massa onder de loep neemt. Bij de komende verkiezingen zegt Somohardjo verzekerd te zijn van twee zetels in dit district. ‘We hebben geen tegenstanders. Djojo is geen partij voor ons. We houden rekening met Ann Sadi alleen, vanwege haar politieke ervaring.’
Volgens de politicus is meer dan overduidelijk dat er een politieke ommekeer moet komen, omdat de huidige machthebbers er een zooitje van hebben gemaakt, vooral wat betreft het financieel beleid. “En dit is dat elk kind dat geboren wordt, een hypotheek van SRD 100.000 met zich mee krijgt.” Somohardjo zegt met klem dat er beslist niet lichtzinnig met dit feit omgegaan moet worden. “De enorme schuldenlast die deze regering heeft opgebouwd, zal door onze kinderen en kinds kinderen afgelost moeten worden.” Voor de partijtopper is van belang dat er gezamenlijk gestreden moet worden voor een betere toekomst.
Op de zaterdagavond voerde ook Bronto Somohardjo, zoon van Paul Somohardjo, het woord. Hij bracht een ode aan zijn voorouders, die hun krachten hebben gegeven aan de opbouw van het land. Als contractarbeiders waren zij onder andere tewerkgesteld op de plantages in Mariënburg. Met bloed, zweet en tranen hebben zij een beter bestaan gecreëerd voor hun nazaten.
Bronto heeft ook gedurfd een gevoelige kwestie aan te halen. En dat is dat er gegeneraliseerd wordt met betrekking tot overloperij, ongeloofwaardigheid en onbetrouwbaarheid in de politiek. Volgens Bronto is dit zeer onterecht. Het overloopgedrag speelt zich af vanaf de historie. Prominente partijleden van verschillende partijen zijn in het verleden overgelopen. Maar zij zijn nooit gestigmatiseerd dat de politieke mensen die op hem of haar lijken ongeloofwaardig en onbetrouwbaar zijn. Recent nog, enkele jaren terug, heeft een overloop van tal van politici plaatsgevonden. Er is nooit een stigma gedrukt op de afkomst van de persoon. Bronto betreurt het ten zeerste dat personen die op hem lijken als onbetrouwbaar en ongeloofwaardig in de politiek worden bestempeld. Maar hij verzekerde het opgekomen volk ervan dat de PL middels haar ideologie hard op weg is om het stigma van ongeloofwaardig en onbetrouwbaar weg te werken.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!