Brownsberg dreigt kale berg te worden

SONY DSC
SONY DSC
Erlan Sleur: “Men heeft nergens meer respect voor”

Precies één jaar heeft de bioloog en milieuactivist Erlan Sleur de Brownsberg niet bezocht. Wat hij na een jaar aantrof, heeft hij opgenomen en als viral video online gezet. Wie de video van de oprichter van Stichting Probios heeft bekeken, begrijpt dat hij niet blij is met de ontwikkelingen in het natuurreservaat. “Het water van de Ireneval, te Brownsberg, is sterk vervuild”, zegt Sleur. De bioloog/activist is er niet over te spreken dat de overheid en alle betrokken instanties dit toelaten. Goudwinning in het natuurreservaat is voor de natuurliefhebber een nachtmerrie op klaarlichte dag. De video is op dit moment al meer dan 55.000 keer bekeken en wordt in hoog tempo gedeeld. “Zodra je in de bodem gaat wroeten, komen verschillende schadelijke stoffen vrij, zoals zware metalen, die van nature in gesteenten voorkomen belanden in het oppervlakte water”, zegt Erlan Sleur. Lood, cadmium, arsenicum zijn enkele van de metalen die Sleur als voorbeeld noemt.
“Houtkap en goudwinning in een internationaal gerenommeerd natuurpark is uit den boze. Internationale wetenschappers watertanden voor het doen van onderzoeken vanwege de rijke biodiversiteit die het park herbergt. Apen, vlinders, kikkers, vogels en vele soorten zoogdieren vinden op en rondom de berg hun habitat, welke nu zwaar onder druk staat door menselijk handelen”, vertelt de activist gedreven. “Ook het toerisme is dood aan het bloeden, de weg is vreselijk.” De activist is van mening dat organisaties die toerisme een warm hart toedragen hem eerder in deze roep hadden moeten steunen, maar door de andere kant op te kijken is de situatie nu verergerd. De angst dat minder toeristen naar Brownsberg zullen gaan wanneer ze horen dat er goudwinning plaatsvindt, is voor Sleur gebaseerd op ‘korte termijn denken’, want door niets te doen wordt het gebied in zijn voortbestaan bedreigd.
Activiteiten verergerd
“Vroeger werd goudwinning gedoogd, maar nu wordt het gefaciliteerd door de Commissie Ordening Goudsector (OGS)”, beweert Sleur, die zegt over een kaart te beschikken waarbij goudzoekers door deze organisatie zijn opgenomen. Deze kaart heeft hij op internet verspreid, waar te zien is welke goudzoekers in het park zijn gefaciliteerd. Tot zijn verbazing waren de reacties uit de gemeenschap lauw.
Stinasu is beheerder
De Stichting Natuurbeheer Suriname (Stinasu) is de beheerder van het natuurpark en als parastatale organisatie valt ze rechtstreeks onder het ministerie van ROGB. Volgens Sleur zijn de bevoegdheden van Natuurbeheer verminderd. “Voorheen kon de dienst op eigen initiatief zaken onderzoeken, maar tegenwoordig kan dat alleen op instructie van hoger hand”, stelt Sleur. “Het spanningsveld ontstond in de tijd met OGS, die vrijehand wilde hebben voor de goudwinning. Vanaf toen is het alleen maar erger geworden en beschikten de jachtopzieners over minder bevoegdheden.” Volgens Sleur ontbeert ook Nimos de middelen om dit probleem op te lossen.
De mens kan niet zonder de natuur
“Als wij goudwinnen en het water vergiftigen, de vissen vergiftigen, dan gaan wij als mens dood. Men doet alsof goud het belangrijkste is. Er wordt niet meer rationeel gedacht en de keus valt op zaken die op korte termijn leuk zijn.” Sleur vraagt zich af wat we zouden doen als we niet beschikten over goud.
Visie
“De manier waarop ons rondhout wordt geëxporteerd, heeft niets meer met visie maar met vernietigen te maken”, zegt Sleur vel. “Wat nu gebeurt, heeft te maken met korte termijnplanning. Bij een langdurige visie weet je dat je zulke zaken niet mag doen. In plaats van honderden bedrijven die aan houtkap doen, kan gedacht worden aan slechts enkele die eindproducten verwerken. Op die manier verdien je nagenoeg hetzelfde, terwijl je minder bomen vernietigt.” Dit voorbeeld van duurzame houtkap noemt Sleur, omdat hij de huidige massale houtkap afkeurt. “Er wordt nu zelf in natuurparken gekapt, men heeft nergens meer respect voor”, stelt Sleur vast.
Leugens
Voor Sleur is de stelling dat we 95% bos hebben een leugen. Sleur, die duizenden foto’s van het binnenland in de afgelopen jaren heeft gemaakt, zegt dat wie ziet wat er in het bos gebeurt, zich nauwelijks kan voorstellen dat zulke leugens worden verteld.
Biodiversiteit
Als alles zo door blijft gaan, zullen de gevolgen zeker merkbaar zijn. “Alle 8 aapsoorten komen er voor samen met een scala aan diersoorten, waarvan de meeste mensen in de stad geen idee over hebben. We dreigen dit stuk natuur te verliezen”, alarmeert de Probios-oprichter.
Kale berg
Door de verschillende activiteiten zal er ook erosie ontstaan, waarbij de vruchtbare grond zal wegspoelen, waardoor Brownsberg uiteindelijk kaal zal worden. “Alle vruchtbaarheid spoelt weg en je blijft over met een kale berg.” Dit doemscenario is voor Sleur onvoorstelbaar.
RB
foto: Probios

error: Kopiëren mag niet!