Aanstaande zaterdag houdt de Pertjajah Luhur (PL) haar opoyari te Marienburg in het district Commewijne. Deze plek wordt gekenmerkt als te zijn het bolwerk van de PL. Zoals partijvoorzitter Paul Somohardjo tegenover Dagblad Suriname verduidelijkte, is de partij te Marienburg ‘geboren’. De partijleider is ervan overtuigd dat hij bij de komende verkiezingen in 2020 zijn tweede zetel weer in eigen boezem zal binnenhalen. Waar de PL vanaf deelname aan de verkiezingen altijd 2 zetels binnenhaalde in Commewijne, was dit bij de afgelopen verkiezingen in 2015 teruggevallen naar slechts 1 zetel. Hiervoor heeft Somohardjo een gepast antwoord: ‘We hadden ons vergist in Ralim’. Hoewel hij niet gekozen was, liep hij enkele dagen na de verkiezingen over naar de HVB om vervolgens zijn heil te gaan zoeken bij de NDP. Somohardjo licht slechts een tipje van de sluier en stelt dat zaterdag bij de opoyari, er belangrijke politieke signalen gegeven zullen worden.
De naam ‘Djojo’ zegt de PL totaal niets
Opmerkelijk is dat het district Commewijne sinds kort in de ban is van een zekere meneer ‘Djojo’. Hij zou de meeste aanbestedingswerken in het district gegund krijgen. In de politieke wandelgangen wordt gesuggereerd dat hij als een brug gebruikt zal worden voor kiezers. Somohardjo is helemaal niet onder de indruk van deze meneer. ‘Hij wordt gebruikt door de NDP. Dat geld is niet van hem. Toen Djojo in 2005 bij de PL kwam, had hij niet eens een fiets.’ Volgens de PL-topper is zijn partij helemaal niet te paaien met geld. ‘Ze gaan niets kunnen doen met geld.’ Volgens de PL-voorzitter beschikt zijn partij over de technieken om kiezers voor zich te winnen.
‘Neem alles wat je krijgt’
De boodschap van Somohardjo aan het adres van het kiezersvolk blijft nog steeds dezelfde: ‘Neem alles wat je krijgt’, doelend op de levensmiddelenpakketten die overal verdeeld worden. ‘Maar wanneer je in het stemhokje bent, moet je ze voor een minuut belazeren’, doelend op de stemkeuze van de kiezer. Somohardjo blikt terug in de geschiedenis waar soortgelijke situaties zich in 1987 hebben voorgedaan. Waar de NDP verzekerd was van verkiezingswinst, viel deze hard terug. Somohardjo verafschuwt al de goede voornemens en de beloftes die jaar in en jaar uit uitgesproken worden, zonder dat deze gerealiseerd worden. Hij benadrukt ook dat elk kind met een hypotheek van SRD 100.000 wordt geboren. ‘We vechten niet voor onszelf maar voor onze kinderen en kinds kinderen. Dat zij een betere toekomst zullen hebben.’
Asha Gajadien-Bhagwat