Soenderpersad Hanoeman: “2019 wordt het jaar van bedrog”

HanoemanVoor de onderwijskundige Soenderpersad Hanoeman is er geen twijfel mogelijk: 2019 wordt het jaar van bedrog. Aangezien de verkiezing in 2020 nadert, zullen de politieke partijen alles in het werk stellen om als winnaar uit de bus te komen. Zoals bij de verkiezing in 2015 is gebleken, is voor-de-gek-houderij en het accommoderen van personen in het overheidsapparaat het politiek instrument om dit doel te behalen. Daarom ziet Hanoeman geen andere ontwikkelingen in 2019 dan een jaar vol bedrog. “De politieke leiders beloven verschrikkelijk veel en voeren uiteindelijk heel weinig uit. Zo leeft het grootste deel van de samenleving momenteel onder erbarmelijke omstandigheden, terwijl men van Suriname een Dubai zou maken”, accentueert Hanoeman in gesprek met Dagblad Suriname.
Hij voert aan dat het feit dat 987 bedrijven noodgedwongen afgehaakt hebben in 2018, op zich reeds boekdelen spreekt.
“De meeste bedrijven in Suriname zijn aan het verpauperen, waardoor de criminaliteit en prostitutie toenemen en de armoede steeds meer zichtbaarder wordt.” Hanoeman beschrijft het bedrijfsleven als het ‘vuur’ van een land, dat de economie in stand houdt. Indien het bedrijfsleven veel te verduren heeft, zal het land eveneens in elkaar storten. Om dit te vermijden, is een gedegen politiek beleid, dat gebaseerd is op rationele aspecten, cruciaal. “Maar wat wij zien in Suriname, is dat de armoede blijkbaar bewust in stand wordt gehouden door de politiek. Waarom zou de huidige regering anders standvastig zijn in het uitdelen van voedselpakketten in plaats van het creëren van ontwikkeling?”
Hanoeman legt een verband tussen armoede en educatie. Door geen investeringen te plegen in het onderwijs wordt uiteindelijk het ‘vuur’ gedoofd; het betreft hier het ‘vuur’ voor onder andere verbetering, welvaart, oplossingsgericht denken, democratie en het opkomen voor de eigen rechtspositie. “Voor herstel van onze zieke economie bijvoorbeeld heb je productie nodig. Dat weet een ieder inmiddels al, maar welke politieke leider stelt dit centraal? De politieke leiders moeten met complete herstelprogramma’s komen in plaats van steeds weer loze beloften te doen.” Alhoewel Hanoeman vanwege de realiteit vandaag de dag niet optimistisch ingesteld is, hoopt hij toch wel dat educatie en opvoeding (fatsoen, normen en waarden) mogen prevaleren in 2019.
KSR

error: Kopiëren mag niet!