Patrick Kensenhuis: “2018 is geen gemakkelijk jaar geweest”

Patrick Kensenhuis
Patrick Kensenhuis
In de optiek van de volksvertegenwoordiger Patrick Kensenhuis (NDP), is 2018 geen gemakkelijk jaar geweest. Als coalitielid van De Nationale Assemblee (DNA) ontkent hij dit feit niet. Echter voegt hij wel eraan toe dat de autoriteiten hun uiterste best hebben gedaan om het hoofd boven water te houden. “2018 is geen gemakkelijk jaar geweest, maar ik ben blij dat de regering niet bij de pakken is gaan neerzitten. Zo heeft de regering op verschillende momenten ingegrepen; de ambtenaren hebben bijvoorbeeld hun gevraagde loonsverhoging gekregen”, vertelt Kensenhuis in gesprek met Dagblad Suriname. Hij beseft tevens dat die loonsverhogingen de regering geen windeieren hebben gelegd, gezien de hoogte van de belastingafdracht.
Vooral de onderwijsgevenden die hun twk (terugwerkende kracht) vanaf januari 2018 tot en met december 2018 hebben afgedwongen, voelen zich uiteindelijk beetgenomen. Het blijkt dat die twk in één keer is uitbetaald, met het gevolg dat dit bij het brutosalaris is toegevoegd. En hoe hoger het salaris, hoe meer belasting er betaald moet worden. Daarnaast brengt een loonsverhoging ook inflatie met zich mee. “Als je een loonsverhoging geeft, moet je ook kijken hoe je de mensen reëel kan helpen.” Volgens Kensenhuis dienen de autoriteiten rekening te houden met deze bijkomende onaangename effecten; de bedoeling is namelijk om de samenleving tegemoet te komen.
Desalniettemin kijkt Kensenhuis met frisse moed naar het komend jaar. Hij is zich ervan bewust dat de implementatie van de rij- en voertuigenbelasting een grote domper is voor het volk. “Maar dat is niet zomaar ingevoerd, het is noodzakelijk. Het drukt zwaar op de mensen hun uitgaven, maar we zien dat ze toch het voordeel van de twijfel geven aan de regering. Daarom moet de regering uit deze opbrengsten die zaken uitvoeren die beloofd zijn.” Kensenhuis heeft er vertrouwen in dat die zaken tot uiting zullen komen in 2019. Hij ziet graag dat de infrastructuur landelijk wordt aangepakt en dat het ondernemerschap wordt gestimuleerd. Vooral in de agrarische sector is dit wenselijk, daar dit één van de grootste potenties vormt van Suriname.
KSR

error: Kopiëren mag niet!