Rechtspositie competente ambtenaren tijdelijk versterkt buiten Fiso-regelingen

In afwachting op een totale herziening van het personeelsbeleid, wordt door de regering, middels staatsbesluiten tijdelijke aanvullende instructies en procedures vastgesteld voor het personeel in overheidsdienst. Met betrekking tot de aantrekking, de benoeming, bevordering en andere relevante zaken de rechtspositie van de landsdienaar aangaande bleek dat niet alle in dienst zijnde landsdienaren voldoen aan de in bepaalde bestaande functies wat een definitieve benoeming in de desbetreffende functie-eisen onmogelijk maakt. Ook kwalitatief geoefende landsdienaren buiten hun invloedsfeer, komen in een voor hun onwenselijke situatie te verkeren. Deze groep landsdienaren komt hierdoor veelal te verkeren in een situatie van onzekerheid. Dit kwam allemaal vanwege het Functie-informatiesysteem van de Overheid (Fiso).
Wat hun rechtspositie betreft, heeft de regering middels staatsbesluit van 28 augustus 2018 besloten dat voor deze groep landsdienaren het redelijk en billijk wordt geacht om in voorkomende gevallen af te wijken van de in het Fiso vastgestelde functievereisten. Een voorwaarde is dat de landsdienaren in aanmerking komen voor de erkenning van de ‘eerder verworven competenties’.
Eerder verworven competenties
De ‘eerder verworven competenties’ en de complexiteit van de functies moeten worden erkend bij de relevante groep landsdienaren. Dit betekent dat ambtenaren nu niet per se hoeven aan te hollen achter een diploma. Bewezen werkervaring en competenties tellen nu ook mee.
Vele vakbonden wiens leden ambtenarenstatussen hebben, hebben in het jaar 2018 het felst van zich laten horen rond het Fiso-systeem. Vele ambtenaren, waaronder ook die van de Centrale voor Landsdienarenorganisaties, eisen van hun bondsbesturen om deze eis gerealiseerd te krijgen.
CLO wil bijvoorbeeld de rangbevorderingen terug zien. Iemand die momenteel volgens het Fiso-systeem in een functiegroep wordt aangenomen, blijft in de groep vastzitten. Fiso is een functiesysteem. De politieman bijvoorbeeld wordt op basis van zijn rang betaald en niet op basis van zijn functie. Volgens critici heeft het Fiso gediscrimineerd. De evaluatie hiervan staal al jaren op regeringsprogramma’s en begrotingen.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!