Oude ID-kaarten blijven geldig bij verkiezingen 2020

De ‘ID-Kaartenwet’ is na een lange vergadering donderdagavond met 28 stemmen aangenomen in De Nationale Assemblee (DNA). De oppositie liep vóór de stemming de zaal uit.  Het totaal project komt neer op 9.710.000 US dollars. De oppositie kan zich niet terugvinden in de relatie met het Servische bedrijf Vlatacom en dit bedrag. Binnen 3 jaren na inwerkingtreding van deze wet moeten alle identiteitskaarten uitgegeven op basis van de Identiteitswet van 3 juli 1974 zijn vervangen. Dat betekent dat de oude huidige ID’s ook normaal kunnen worden gebruikt bij de verkiezingen van 2020.  De nieuwe identiteitskaart heeft ongeveer 50 veiligheidskleppen en heeft een geldigheidsduur van 5 jaar. Deze kaarten zullen in tegenstelling tot de huidige, voldoen aan de veiligheids- en kwaliteitseisen welke internationaal gelden. De gegevens op de kaart worden uitgebreid, waardoor ook de vingerafdruk, een machine leesbare zone met een MRZ-code, een kaartnummer, een chip en een vervaldatum worden opgenomen. “Met dit project willen wij kosten besparen om meer sociale projecten uit te voeren en juist instanties, die het nodig hebben, te kunnen helpen”, verduidelijkte waarnemend minister van Binnenlandse Zaken, Stephen Tsang, na de aanname van deze wet.
Dragen van hoofdbedekkingen wel geregeld
Het dragen van hoofdbedekkingen vanwege verschillende geloofsovertuigingen wordt ook geregeld in de nieuwe wet. Volgens Tsang mag dat zolang het gelaat te zien is. Het zijn juist de moslimvrouwen, die problemen ondervinden bij het maken van hun ID-kaarten. Tsang zei dat er een staatsbesluit wordt gemaakt om de foto voor identificatiedoeleinden, ID-kaarten, rijbewijzen en paspoorten, te regelen. Hierbij wordt niet alleen rekening gehouden met moslimvrouwen, maar ook alle religiën waarbij hoofdbedekkingen worden vereist. De voorzitters van de Samenwerkende Islamitische Organisaties in Suriname, te weten de Madjlies Moesliemien Suriname (MMS), de Surinaamse Moesliem Associatie (SMA) en de Surinaamse Islamitische Vereniging (SIV), hadden op 29 mei 2014 hiertoe schriftelijk een verzoek gericht aan president Desi Bouterse. Dit verzoek was mede gebaseerd op hetgeen gesteld is in de Grondwet met betrekking tot de vrije beleving van de geloofsovertuiging.
Informatie aanbesteding gelijk verschaft in comité-generaal
Oppositieparlementariërs hebben herhaaldelijk aan de regering gevraagd om de documenten te tonen over de gehouden aanbestedingen voor het nieuwe Identiteitskaartenproject. Er is geen genoegen genomen met een ‘one pager’ brief, waarin weer een beroep wordt gedaan op de non-disclosure agreement (geheimhoudingsplicht), en slechts de namen van de 3 bedrijven en de bedragen bij de offertes worden opgesomd. Waarnemend minister van Binnenlandse Zaken, Stephen Tsang, stelde uiteindelijk toestemming van deze bedrijven te hebben gehad om de informatie te delen met het parlement. Om Tsang de gelegenheid te geven ook deze informatie te delen, is besloten om in comité-generaal verder te vergaderen. Dit gebeurde na een lange schorsing van ongeveer 3 uren. 
Abdoel: Gehandeld op basis van staatsveiligheid, staatsbelang en specifieke technologie
Na de comité-generaal stelde de coalitie bij de hervatting van de openbare vergadering ervan overtuigd te zijn dat er niet gesjoemeld is bij het aanbestedingsproces en dat er wel een aanbesteding op basis van de aanbestedingswet heeft plaatsgevonden. Volgens NDP-parlementariër Amzad Abdoel is de oppositie vanaf de start van de behandeling misleidend bezig geweest met misleiding van het volk. “Er is gehandeld op basis van staatsveiligheid, staatsbelang en specifieke technologie”, was de mening van Abdoel. Hij werd hierin ook ondersteund door fractiegenoten Melvin Bouva en Andre Misiekaba.
Jogi: Misleiding, willekeur en bevoordeling
Mahinder Jogi van de VHP vond dat het duidelijk was dat het niet om een openbare aanbesteding gaat, maar dat mensen uitgenodigd zijn om offertes uit te brengen en presentaties te houden. Hij ziet misleiding, willekeur en bevoordeling, waardoor zijn fractie niet kon meewerken. Hij werd hierin ondersteund door de totale oppositie. Eerder in de vergadering had de minister een brief verstrekt aan DNA met 3 offertes. Deze zijn van Weinfurtner Sales & Solutions, NEC en van Vlatacom. Uit de getoonde documenten blijkt dat de opgebrachte bedragen hoger lagen dan van het Servische bedrijf. Opmerkelijk is dat bij de vorige vergadering minister Tsang ook Canadian Bank Notes en 3M noemde. Hun offertes zijn niet gepresenteerd. 
FR

error: Kopiëren mag niet!