“Kies je voor je airco of voor je premie?”

1 Voorzitter Consumentenkring en  directeur uitvoeringsorgaan Basiszorg voeren gesprekDe voorzitter van de Consumentenkring Suriname, Albert Alleyne, heeft zich donderdag laten informeren door de directeur van het Uitvoeringsorgaan Basiszorg, naar aanleiding van de lange rijen wachtenden voor de deur van de Stichting Staatsziekenfonds (SZF) eerder deze maand. Alleyne zegt dat het aantal personen is toegenomen, omdat iedereen voor een SZF-basiskaart in aanmerking kan komen. De voorzitter van de Consumentenkring heeft echter aangegeven dat het niet zo kan zijn dat mensen maanden moeten wachten op de SZF-basiskaart.
De directeur van het uitvoeringsorgaan, Rachel Perri, stelt echter dat in een aantal gevallen de cliënten niet tijdig terugkomen met hun stukken. “De mensen klagen dat ze geen sms ontvangen, maar dat gebeurt, omdat de mensen hun stukken vaak niet terugbrengen”, licht Perri toe. Volgens Alleyne zijn de vragen die aan de cliënten gesteld worden vooraf niet bekend. De voorzitter van de Consumentenkring heeft voorgesteld dat een stuk transparanter beleid ervoor zorgdraagt dat de mensen vooraf weten wat van hun verwacht wordt. Dit resulteert in snellere afhandelingsprocessen en minder lange rijen.
Zelf verantwoordelijk
De directeur van het uitvoeringsorgaan verduidelijkt dat volgens de wet elk individu verantwoordelijk is om de premie zelf te betalen. Bij elke aanvraag wordt onderzocht of de aanvrager daadwerkelijk het geld niet heeft om zelf voor de premie zorg te dragen. Perri zegt dat het voorkomt dat mensen vaak andere luxes boven het betalen van de eigen premies stellen. “De vragen die men gesteld krijgt, is om te achterhalen of men de premie kan betalen als men prioriteiten stelt.” De directeur geeft het gebruik van de airco als voorbeeld. “Kies je voor je airco of kies je voor het betalen van je premie?” vraagt ze retorisch. Perri zegt dat vaak de schuld bij instanties wordt gelegd, maar mensen verzuimen naar zichzelf te kijken. “Heeft men wel de verantwoordelijkheid genomen door zich af te vragen of men de premie zelf kan betalen? Of wil men het gratis.” De directeur keurt het af dat mensen in lange rijen staan en dat achteraf blijkt, na controle van de stukken, dat men in staat is om zelf de premie te betalen. “Dit geldt ook voor de zelfstandigen. Waarom moet men op de overheid leunen als mensen inkomsten hebben?”, vraagt Perri hardop. “En als je toch die aanvraag hebt gedaan, doe dan de moeite om de stukken te brengen. Pas als je gedaan hebt wat je moest doen, kan je zeggen dat je zomaar zo lang hebt gewacht”, aldus Perri.
RB

error: Kopiëren mag niet!