Hooghart: “Ik dacht dat ik mensen een genoegen deed”

Hooghart Ik dacht dat ik mensen een genoegen deed1“Bepaalde gedragingen op aarde zijn niet goed.” Dit stelt vakbondsvoorman Ronald Hooghart op de laatste algemene ledenvergadering (alv) van de Centrale voor Landsdienaren Organisatie (CLO). “Heel de dag vullen mensen mijn hoofd met belastingen. Zij hebben veel betaald. Niemand is me komen zeggen dat zij van 1000 naar 2000 zijn gegaan. Maar deng kong weer mi ede nanga belasting. Het is goed om uit te leggen dat de belasting een systeem is. In ons wensenpakket hebben wij gevraagd om het aan te passen aan de tijd. Wij praten, maar het lijkt erop alsof mensen niet luisteren. Mensen stappen naar de pers en verwijten de bond. Maar is men lid bij de bond? Nooit betaalt men contributie. Werk! Doe! Dan kun je praten”, zegt Hooghart.
De vakbondsman herhaalde tot zeker 4 keren toe dat de huidige belastingschijven niet de kleine man, maar de grote tegemoet komen. “Wie heeft het voordeel wanneer wij vechten? Die grote man. De mensen die vinger wijzen naar de vakbeweging hebben niets te maken met jouw. Zij hebben de grootste huizen en grootste auto’s”, meent hij. CLO heeft intussen de regering weer aangeschreven om te werken aan het belastingsysteem. “Ik had voorgesteld om de twk een beetje anders te doen. Jullie kunnen je niet voorstellen hoeveel problemen ik heb gehad met mensen. Je wilt niet zoveel belasting betalen. Ik dacht dat ik mensen een genoegen deed. Dat genoegen werd een straf”, meent Hooghart. Veel ambtenaren die hun salarisstrookjes hebben ontvangen voor de maand december, zijn niet tevreden over de inhouding die plaats heeft gevonden op het bedrag, dat betaald wordt met terugwerkende kracht (twk). 
De twk die betaald moet worden aan de ambtenaren is geraamd op ruim SRD 350 miljoen. 4 maanden twk kwam neer op SRD 68 miljoen. Wie boven de SRD 3000 ontvangt, moet 38% loonbelasting betalen. Daarnaast wordt 10% pensioenpremie, 4% ziektekostenverzekering (SZF) en 4% AOV ingehouden. Op SRD 1 vloeit 56 cent terug in de overheidskas.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!