In 2013 werden ongeveer 300 huizen/gebouwen beschadigd als gevolg van rukwinden. Overstromingen en regenval deden zich voor in de districten Paramaribo, Wanica, Saramacca en Marowijne, met als gevolg veel materiële schade. In 2014 viel er een hagelbui, waarbij ongeveer 150 huizen/gebouwen werden beschadigd. Tussen 2014 en 2017 waren er enkele hevige rukwinden, die aanzienlijke schade aanrichtten, waarbij er een dode te betreuren viel en enkele personen gewond raakten. Dit is de Suriname van vandaag. Suriname krijgt frequenter te maken met rukwinden. Rukwinden, die tevens in kracht toenemen. Uit de achtste editie van de ABS-milieustatistieken blijkt het aantal gebieden en huishoudens beïnvloed door natuurrampen echter te zijn afgenomen. De piek werd in 2015 bereikt in Paramaribo.
Het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR) houdt in de bestrijding van calamiteiten, de voorbereiding hierop, de nazorg, maar ook het nemen van maatregelen om te voorkomen dat zich rampen voordoen en om de gevolgen te beperken als ze zich voordoen. NCCR is belast met het verlenen van eerste hulp. Zij rapporteert de gevallen aan andere instanties, zoals Sociale Zaken, die nader hulp moeten verlenen. Het NCCR moet steeds vaker uitrukken om eerste hulp te verlenen. Jerry Slijngaard, NCCR-coördinator, heeft bij Dagblad Suriname vooral sinds de piekperiode telkenmale gesteld dat wij in een tijd leven, waarbij wij er niet van uit moeten gaan dat rukwinden eenmalig zullen komen. “Wij moeten voorbereid zijn en ervan uit gaan dat het vaker kan gebeuren”, zei Slijngaard in 2015.
De laatste schadelijke rukwind werd geregistreerd in oktober 2018, waarbij het dak van een woning aan de Kwattaweg in Paramaribo is weggerukt. Tegen het natuurverschijnsel kan men niets doen, wel moet de bevolking bewuster worden, zelf maatregelen treffen en zelfredzaam worden. Om zaken beter aan te pakken, werd in januari 2018 een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met de Japanse overheid voor goederen ter waarde van 200 miljoen Japanse Yen (US$ 1.8 miljoen). Het ging om goederen ten behoeve van natuurrampenpreventie. Het ging in deze om 2 commandovoertuigen, 2 ambulances, 1 watertanktruck, 2 hijskranen, 30 tenten, 5 verplaatsbare toiletten, 2 water destillatie/waterzuiveringssets, 5 storages rooms voor rampenapparatuur, 5 noodlampen met generatoren, 2 generatoren, 20 watertanks en 1 dumpingtruck.
Ambassadeur Okada kon toen meedelen dat het ongeveer 2 tot 3 jaren kan duren alvorens de goederen in Suriname aankomen. Het hangt volgens hem volledig af van wat voor apparatuur Suriname aanvraagt. Volgens Slijngaard gaat het proces wel gestadig door.
Kavish Ganesh