Stutgard wil actie over hele keten bij besmette Romaine sla

Stutgard wil actie over de hele  keten bij besmette Romaine slaHet ministerie van Volksgezondheid maakte onlangs via een circulaire bekend dat het ministerie het gezondheidsadvies van het Amerikaans Centrum voor Ziektenbeheersing en Preventie, Centree for Disease Control and Prevention (CDC) uit de Verenigde Staten van Amerika (VSA), overnam. Aanleiding was de uitbraak van ziekten vastgesteld bij de Romaine sla. Het ging om de geconstateerde E. Coli bacterie. Het advies om alles te vernietigen, is overgenomen door Suriname en is als zodanig bekendgemaakt in de Surinaamse media. Voor voedseltechnoloog Ricky Stutgard gaat deze preventieve maatregel niet ver genoeg.
De E. Coli bacterie bevindt zich in mest en komt ook voor in de darmen van zoogdieren. Bij normale verhitting gaat de bacterie dood, maar sla wordt ook in Suriname veelal rauw geconsumeerd. Stutgard benadrukt dat daar het probleem zit, omdat wij in Suriname sla ook rauw nuttigen, vanwege de lekkere krokante smaak. Een van de zaken die door de CDC bekend zijn gemaakt, direct na de constatering door het CDC, was dat de handelaren moesten stoppen met de verkoop van de sla. Ook de restaurants moesten stoppen met het opdienen van de sla, en voor zover de herkomst van de sla onbekend is, luidt het advies om het niet te consumeren.
Stutgard wijst op de aanpak in Suriname. In Suriname heeft men alleen gewezen op de verantwoordelijkheid van de consument om de sla te vernietigen en je koelkast te ontsmetten. Het ministerie van Volksgezondheid heeft echter de importeur beschermd. De voedseltechnoloog legt uit dat het product ongeschikt was voor de Surinaamse markt. Mensen hebben betaald voor dit inferieure product en zijn hun geld kwijt, zegt Stutgard. Hoe zit het met de mensen die hebben geïnvesteerd in de sla, vraagt Stutgard. Het lijkt erop dat de handelaar in kwestie wordt beschermd. Het is voor de handelaar niet interessant of je je sla weggooit of niet want hij heeft zijn geld al verdiend, licht Stutgerd verder toe. De Surinaamse consument heeft echter verloren. De overheid heeft niet bekendgemaakt dat de verkoop van het product moet stoppen. Stutgard vreest dat handelaren de verpakking, waarop staat aangegeven dat de sla uit de VSA afkomstig is, kunnen manipuleren, met alle gevolgen van dien.
Stutgard baseert zijn verwachting op het feit dat er na de bekendmaking van het overgenomen advies uit de VSA verder geen andere maatregelen zijn gecommuniceerd richting de samenleving. Een andere reden van zorg voor de voedseltechnoloog is dat in maart van dit jaar er ook al een E. Coli uitbraak is geweest in sla in de VSA en een advies was uitgebracht, maar dat daarvan geen melding is gemaakt in Suriname. Het is voor Stutgard ook een groot vraagteken hoe het kan dat E. Coli uitbraken regelmatig in andere landen, zoals Frankrijk, Australië en Nederland plaatsvinden, maar dat wij het hier niet merken. Stutgard vraagt zich af of wij in het paradijs leven, omdat deze zaken onopgemerkt blijven in ons land.
RB

error: Kopiëren mag niet!