The sky is the limit

Xaviera Jessurun
Xaviera Jessurun
Een nieuwe lening van 250 miljoen voor onze luchthaven, bij de FZBank van China, is voor Suriname in voorbereiding. In de memorie van toelichting is gemotiveerd aangegeven waarvoor dit bedrag is bestemd. Deze lening betekent dat het obligoplafond weer aangepast zal moeten worden en dat houdt in dat de wet op de staatsschuld wederom aanpassing behoeft. Niet iedereen staat te trappelen om dit plafond weer een sprong omhoog te helpen maken. Xaviera Jessurun van de Next Generation is één van deze personen.
“Er is een reden waarom er een plafond is en recentelijk is dit plafond al naar boven bijgesteld. Als we steeds het plafond verruimen dan is het einde zoek, want er zijn wetten gemaakt om ons als burgerij te beschermen tegen excessief leengedrag”, legt Jesserun uit. “Er is geen aantoonbare noodzaak voor de lening om de luchthaven nu aan te passen. De vliegveiligheid op de luchthaven is totaal niet in het geding.”
Brandweer
“Het upgraden van de brandweer is nu niet nodig, de huidige classificatie is categorie 9, en de hoogste is categorie 10. Categorie 10, de hoogste categorie, is alleen vereist voor een Boeing 747-800 en airbus 380-800, en deze vliegen niet op Suriname. Waarom moeten we dan van categorie 9 naar 10 gaan als we deze twee vliegtuigen hier niet vliegen? Dit zijn vliegtuigen die voornamelijk in Azië vliegen.”
Omrastering
“Het enige op de lijst van de aangegeven projecten voor de luchthaven dat op het moment nodig is, betreft het verhogen van de omheining. De huidige omrastering zit nu op 2 meter en de internationale standaarden schrijven 3 meter voor. De kosten hiervoor zijn bekend bij de luchthaven en zijn onderdeel van het internationaal certificeringsproces”, geeft Jessurun aan.
De landingsbaan – parallel taxibaan
De landingsbaan is de baan waar de vliegtuigen landen en de taxiwegen zijn de wegen naar de landingsbaan toe. Suriname beschikt over een lange landingsbaan. De functie van de taxiwegen is om de vliegtuigen die zijn geland snel van de landingsbaan te laten verplaatsen naar het platform. Hierdoor is de landingsbaan weer beschikbaar voor het volgende toestel. In Suriname zijn er gemiddeld 6 vluchten per etmaal, met grote tussenpozen. “Waarom heb je dan een taxibaan nodig die in de volle lengte is?”, vraagt Jessurun. Een taxibaan in de volle lengte is nodig wanneer je een capaciteitsprobleem hebt. In het buitenland hebben luchthavens met een zeer hoge capaciteit behoefte aan veel taxibanen. “Dit is niet goed doordacht, want het is niet bewezen dat we plotseling heel veel vliegbewegingen zullen hebben. Waarom er nu in een taxibaan geïnvesteerd moet worden is onduidelijk.” De Luchthavendirecteur kon niet worden bereikt voor een reactie.
Terminal
“Investeren in een nieuwe terminal zoals Guyana dat heeft gedaan is geen garantie voor het krijgen van nieuwe vliegtuigmaatschappijen in Suriname. American Airlines landt niet in Guyana vanwege de terminal, maar vanwege de stabiele economische situatie en de bedrijvigheid. Als je wil investeren moet je een businessplan hebben dat de verdiencapaciteit op kort, middellang- en langtermijn aangeeft. Voor onze luchthaven zijn eerdere projecties geweest dat het aantal passagiers van een bepaalde type en omvang is. Of het nu een investering verantwoordt van honderden miljoenen is zeer de vraag. Het zal in ieder geval niet het aantal passagiers en vliegbewegingen verhogen.”
Bureau voor Staatsschuld
Het Bureau voor de Staatsschuld heeft in één van zijn kwartaalrapporten gepubliceerd dat in 2026 aan schulden 750 miljoen USD zal moeten worden afgelost. Op jaarbasis verdienen we nu omgerekend ongeveer 880 miljoen USD. Om het land te draaien is circa 400 miljoen USD nodig. ‘Je moet ergens het geld vandaan halen. Dit is een schuldencrisis waarin je terecht kan komen volgens experts. Het schikken van de schulden zal alleen tegen een hogere rente kunnen, waardoor het probleem alleen maar wordt verschoven’, licht Jessurun toe. “Dit is de reden waarom de verschuiving van het obligoplafond niet door mag gaan”, besluit Jessurun. Door het steeds omhoog bijstellen van het obligoplafond is ‘the sky the limit’.
RB

error: Kopiëren mag niet!