Santokhi: ‘Geef ons die 28 zetels’

1 SantokhiDe Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) is voorstander van een integrale wijziging van het kiesstelsel. Deze wijziging moet volgens partijvoorzitter Chan Santokhi op de agenda’s van alle politieke partijen en de regering komen. De partij heeft gisteren een persconferentie belegd om de recente commotie en insinuaties over de VHP weg te werken. Benadrukt is dat de partij wel faliekant tegen het voorstel van de NDP is, die gevraagd heeft om pre-electorale combinaties te verbieden. Over een eventuele samenwerking met de NDP, bleef Santokhi herhalen dat het volk om minstens 28 zetels wordt gevraagd. De VHP-leider benadrukte dat al zou de VHP 40 zetels binnenhalen, elke Surinamer die het hart op de juiste plaats heeft, nodig zal zijn om het land weer op te bouwen. De partij wil voldoende mandaat om de leiding van het land over te nemen en gaat zelfstandig de verkiezingen van 2020 in. “We hebben altijd respect getoond voor onze partners en dat zullen wij ook altijd blijven doen. Heb respect voor ons als VHP. De VHP heeft geen enkele afspraak om samen te werken met een politieke partij, zowel voor of na de verkiezingen. Wij zijn een zelfstandige partij. Geef ons volledig mandaat. Geef ons die 28 zetels om het land uit de blubber te halen. Ik heb dan geen enkele samenwerkingspartner nodig”, aldus Santokhi.
Wetsvoorstel weerspiegelt niet integrale wijziging kiesstelsel
De wetsvoorstellen die aan De Nationale Assemblee zijn aangeboden, hebben niet betrekking op de integrale wijziging die de Oranjepartij heeft voorgesteld. “Daarom kijken wij uit naar de aanbieding van alle wijzigingsvoorstellen. Dan pas kan je die discussie voeren in het parlement”, stelt Santokhi. De sterke groei van de VHP in 2015 duidt volgens Santokhi aan dat er een groot vertrouwen is in de VHP. Vandaar dat beslist is dat de partij zich zelfstandig zal opstellen. De transformatie van de partij werd toen ingezet om het toegankelijker te maken voor alle Surinamers. Volgens de partijvoorzitter worden steeds nieuwe leden uit alle districten toegevoegd aan de partij.
Slechte ervaringen VHP met pre-electorale samenwerking
Santokhi illustreerde de slechte ervaringen die de VHP in de afgelopen periode heeft gehad bij het aangaan van pre-electorale samenwerkingen. Het grootste probleem is dat partners al gauw na de verkiezingen ervoor kiezen om een eigen weg op te gaan of dat overlopers zelf met zetels van de combinatie weglopen. “Combinatievorming heeft zowel voordelen als nadelen. Het voordeel is dat je een breed, sociaal-maatschappelijk en politiek draagvlak hebt. De minpunten die wij als partij ervaren hebben, is dat een combinatievorming niet altijd de garantie biedt dat na de verkiezing jouw partners nog bij je blijven. Na de verkiezing merken wij ook dat leden van partners soms overlopen. Dit zorgt ervoor dat er een soort wantrouwen ontstaat in de politiek. Daar moeten wij serieus als politieke organisatie naar kijken”, stelde de VHP-leider.
VHP zou al in 2015 zelfstandig verkiezingen ingaan
Santokhi voerde de aanwezige pers terug naar de samenwerking tussen de VHP, NPS, PL, BEP, SPA, DA ’91 en KTPI op 29 mei 2014. Daar waren al deze 7 politieke partijen overeengekomen om de verkiezingen van 2015 in te gaan door op ressortraadsniveau samen te werken. “Dat was zo, omdat alle partijen toen de intentie hadden om zelfstandig de verkiezingen in te gaan. De V7 werd pas in januari 2015 geproclameerd, omdat wij op gegeven moment geconfronteerd werden met de juridische informatie dat het onmogelijk is om als partij zelfstandig de verkiezing in te gaan en tegelijkertijd wel in combinatieverband mee te doen aan de ressortraadsverkiezingen.” Omdat er geen andere optie meer was, hebben voornoemde 7 partijen dan pas beslist om op alle niveaus gezamenlijk de verkiezingen in te gaan als V7, de grootste combinatie in de geschiedenis van Suriname.
V7: Alle partners met 50% achteruit gegaan
“Ondanks zo een grote combinatie en meer dan 100.000 stemmen hebben wij toch geen regeerbaar aantal zetels kunnen halen”, stelde Santokhi. Een eigen evaluatie van de partij liet zien dat het huidig kiesstelsel niet in het voordeel is van het behalen van meer zetels en niet appelleert aan de democratische gevoelens. Als tweede leverde het evaluatierapport op dat uit de 6 partijen van de V7, de VHP met 9 zetels als de grootste partij uit de bus is gekomen. “Wij hebben als partij een groei doorgemaakt van ruim 37%. Alle andere partners van ons in V7 zijn achteruit gegaan met meer dan 50%. Tevens hebben wij gezien dat leden en partners van de V7 direct na de verkiezing overgelopen zijn. Die zitten ook nog steeds in de regering. Daarom heeft de achterban van de partij, na goedkeuring door het congres, beslist dat wij alles eraan moeten doen om het kiesstelsel gewijzigd te krijgen”, aldus Santokhi.
Overlopen moeilijker maken
De gebeurtenissen na de verkiezingen van 2015 werd gezamenlijk besloten om de V7 te ontbinden en als oppositiepartijen in De Nationale Assemblee zoveel mogelijk samen te werken. “Soms zijn er ook afwijkende standpunten van partners, maar daarvoor toont de VHP ook respect.” Alle juridische instrumenten zijn ingezet om het overlopen van Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan afgestraft te krijgen door de rechter. Nadat deze zaak al de hamer gepasseerd heeft van 7 rechters, ligt deze nu bij het Hof van Justitie. De wijziging van de Terugroepwet door de coalitie zal volgens Santokhi wederom gewijzigd moeten worden om het overlopen onmogelijk te maken. Politieke partijen moeten daarnaast met eigen beleid en regels komen om het overlopen te ontmoedigen. Daarmee is de VHP al intern bezig.
FR

error: Kopiëren mag niet!