Het Surinaams kiesstelsel is voor het eerst geïntroduceerd in 1949 en bestaat nu bijna 70 jaar. Hierin zijn in 1963, 1967 en 1987 wijzigingen aangebracht. Dit kiesstelsel is volgens VHP-hoofdbestuurslid Stanley Raghoebarsing in de afgelopen 31 jaar ongewijzigd gebleven. Op een persconferentie gisteren is de VHP-topper puntsgewijs ingegaan op de wijzigingsvoorstellen, die door zijn partij bij de commissie evaluatie kieswetgeving zijn ingediend. Van de 34 voorstellen, waarover een akkoord met de commissie is bereikt, zijn slechts 5 tot 6 van deze voorstellen in een wetsontwerp door de regering ingediend in De Nationale Assemblee. De VHP is voorstander van een rechtvaardig, eenvoudig en transparant kiesstelsel. “Voor sommige mensen is de tijd nooit geschikt en zal de tijd misschien nooit geschikt zijn”, stelde de VHP-topper. Een van deze voorstellen is om de zetelverdeling in alle districten rechtvaardiger te maken. Waar in sommige districten nu een zetel met 600 stemmen behaald kan worden, moet dat in Paramaribo met 6000 en Wanica met 8000 stemmen worden gedaan. “Dat is onrechtvaardig naar de kiezers van Paramaribo en Wanica toe. Maak dat evenredig”, stelt hij.
11-koppige commissie van rapporteurs benoemd in DNA
Gisteren is ook een commissie van rapporteurs, bestaande uit totaal 11 leden in De Nationale Assemblee geïnstalleerd die deze wijzigingsvoorstellen moet voorbereiden voor openbare behandeling. De commissie bestaat uit vertegenwoordigers van alle parlementaire fracties. Raghoebarsing verduidelijkte op de persconferentie dat de VHP tegenstander is van het verbieden van pre-electorale combinaties. “De VHP is daar niet mee gekomen. Geen enkele andere partij, behalve de NDP, is met het standpunt gekomen van verbod op pre-electorale samenwerking. Het is een NDP-thema. Wij zijn ertegen, omdat het aantast de vrije mening van partijen om met elkaar samen te werken. Wij hebben in feite geen belang in die discussie of er wel of niet een pre-electorale samenwerking mag. Het treft ons niet. Na de evaluatie van de verkiezingen van 2015 heeft de VHP gelijk gezegd dat zij de verkiezingen alleen ingaat.”
‘Haal die hele stoelendans weg’
Het tweede voorstel is de lijstvolgorde op de DNA-kandidatenlijst te veranderen. Met het huidig systeem wordt bij de toewijzing van een zetel, kandidaat nummer 1 gekozen. “Als kandidaat 2, 400 stemmen heeft en kandidaat 15 ongeveer 3000 stemmen heeft, wordt in dit stelsel kandidaat nummer 2 gekozen. Dat is onrechtvaardig, want de kiezer heeft de keuze uitgesproken voor kandidaat nummer 15. Haal die hele stoelendans weg. De kandidaat met de meeste stemmen moet als eerste worden gekozen”, aldus de politicus.
Grote slag rechtvaardiging bij wijziging wijze verkiezing ressortraadsleden
Vooral met de wijziging bij de verkiezing van de ressortraadsleden zal volgens Raghoebarsing een grote slag in rechtvaardiging worden gebracht. De situatie waarbij in een ressort alle zetels gaan naar de partij die 51% van de stemmen haalt en de andere die 49% heeft gehaald niets krijgt, is zeer onrechtvaardig. Zo worden er volgens Raghoebarsing vijanden gecreëerd, in plaats van vrienden die met elkaar samenwerken in het ressort. Door dit artikel aan te passen naar een evenredig stelsel komt de noodzaak tot samenwerking vóór de verkiezing weg te vallen. De partij heeft ook gevraagd om foto’s te plaatsen van de kandidaten op de rr- en dr-stembiljetten. De bedoeling volgens partijvoorzitter Chan Santokhi is om zo meer rr- en dr-zetels binnen te halen, zodat de VHP de president in de Verenigde Volksvergadering (VVV) kan kiezen. De VHP kan zo met haar 28 DNA-zetels een zelfstandige regering vormen.
7 partijen voldoen niet aan 1% regeling
Het afschaffen van de 1% regeling, welke aangeeft dat partijen ondersteund moeten worden door tenminste 1% van het kiezersbestand, is een pluspunt aangezien het in de praktijk niet werkt. Uit de 11 partijen, die in 2015 meededen aan de verkiezing, hebben volgens Raghoebarsing maar 4 partijen die 3.500 of meer stemmen gehaald. “De Surinaamse verkiezingen zijn de duurste ter wereld, maar er zijn partijen die 200, 300 of bijna geen stemmen hebben behaald. 7 partijen voldoen niet aan de regels, maar laten wel zien dat zij zogenaamd 3.500 leden hebben. Er zijn situaties geweest, waarbij mensen op kiezerslijsten staan en niet eens of hunzelf gekozen hebben. Nihil stemmen. Men jokt en houdt de kiezers voor de gek. Dit moet je niet hebben, want politiek is een serieuze en dure zaak”, aldus de politicus.
Woonplaatsbeginsel schrappen
De VHP is ook voorstander van het schrappen van het woonplaatsbeginsel. Het zogenaamd woonbeginsel, waar politici vaak genoeg misbruik van maken, biedt burgers de mogelijkheid om zich 2 jaren voor de verkiezing in te schrijven op een bepaald woonadres om vervolgens gekandideerd te worden als assemblee-kandidaat. Volgens Raghoebarsing is de zogenaamde verhuizing van vicepresident Ashwin Adhin naar de Kokrikilaan, een zijstraat van de Cassialaan te Houttuin in het district Wanica, een voorbeeld dat dit systeem niet werkt. Negen maanden later blijkt het nieuw adres nog steeds onbewoond te zijn. “Het ondermijnt het vertrouwen in de politiek”, aldus de VHP’er.
FR