Terreurverdachte gaf onderdak aan gewapende strijder

Kantonrechter Cythia Valstein-Montnor heeft woensdag de strafzaak waarin de verdachten Raoul A. (37) en Nasser I. terecht staan voor het ronselen van mensen naar Syrië, gehoord. De verdachte Nasser heeft toegegeven dat hij Riaz Nasrullah, een gewapende strijder, voor zijn vertrek onderdak had geboden. Riaz heeft de nacht voor zijn vertrek in de woning van Nasser doorgebracht. Verder verklaarde Nasser niets af te weten over de verwijten. Op de volgende zitting gaat de rechter door met zijn verhoor. Nasser was van plan samen met zijn gezin naar Syrië te emigreren als de oorlog zou stoppen. Hij vindt Syrië een mooi land en zou met zijn gezin naar Syrië vertrekken.
Tegen de verdachte Raoul hebben vele getuigen bezwarende verklaringen afgelegd. Hij wordt als het ware gerelateerd met een van de mensen die I.S. ondersteunde om te strijden. In verband met het onderzoek heeft de rechter hem gevraagd of hij voorbereidingen heeft getroffen om een aanslag te plegen op het staatshoofd van een bevriende natie. Ook werd hem gevraagd of hij in zijn zaak, een slagerij, opmerkingen had gemaakt over waarom de Staat Suriname zo een groot stuk land aan de Amerikaanse ambassade heeft verstrekt waarop Suriname nu geen rechten meer kan doen gelden. Volgens de getuige heeft Raoul toen gezegd dat Amerikanen van de aardbodem moeten worden weggeveegd. Hierop reageerde de verdachte dat hij dat nimmer heeft gezegd. De getuigen hebben vanwege stoerdoenerij, deze belastende verklaringen afgelegd. Raoul gaf aan niet geïnteresseerd te zijn in het gebouw van de ambassade. Hij vond het wel vreemd dat Suriname nu geen toegang heeft tot en niets te zeggen heeft over dat stuk land.
De deelneming aan terroristische activiteiten hebben de gebroeders ten stelligste ontkend. Raoul verklaarde dat hij slechts het nieuws heeft gevolgd over I.S. Daarna concludeerde hij dat indien de mensen van I.S. in naam van hun geloof onschuldige mensen zouden martelen c.q. vermoorden, dit niet juist is. “Ik heb berichten en gebeurtenissen gedeeld.” De rechter wilde weten waarom Raoul steeds versleutelde applicaties hanteerde om de mensen die vermoedelijk aan I.S. verbonden waren, te contacten. Volgens Raoul gaat het om een openbare applicatie. Verder borduurde hij hierop voort door te zeggen dat niemand het goed zou vinden om zijn privédingen op straat te vinden. Raoul verklaarde hoe hij in contact kwam met Robert, een van de strijders van Syrië. Volgens Raoul heeft Veronica, zijn eerste vrouw die vanuit Suriname naar Syrië is geweest dat contact gelegd. Zij werd in eerste instantie halverwege aangehouden door de politie. Zij is toen teruggestuurd. Zij heeft Raoul in contact gebracht met Abolaid. Volgens Raoul heeft Veronica een relatie met Abolaid. Deze man heeft Raoul toen in contact gebracht met Robert. Na het overlijden van Abolaid is Robert de persoon geweest die geldovermakingen voor Raoul heeft gedaan. Volgens Raoul heeft Robert dit gedaan om hem naar Syrie te halen. Hij heeft als het ware ticketgeld ontvangen. Behalve de overmakingen op zijn naam heeft Raoul ook gelden naar het buitenland overgemaakt voor derden. De verdachte verklaarde dat hij bij een van de overmakingen ‘een’ zus zou hebben gesteund. In drie andere gevallen zou hij namens iemand anders de overmakingen hebben gedaan. Volgens Raoul heeft Abolaid twee personen te weten Veronica en Riaz gebrainwashed om hen naar Syrië te krijgen. Riaz had voor zijn vertrek iedereen in Suriname doen geloven dat hij naar Nederland gaat en dat hij daarna weer zou terugkomen. Echter zei Raoul op de zitting dat hij ergens het vermoeden had dat Riaz naar Syrië zou vertrekken. Hij had getracht hem daarvan te weerhouden. Voor zijn vertrek kreeg Riaz ruzie met zijn vrouw en nam hij zijn intrek bij Nasser. Raoul is pas op 1 april 2017 er achter gekomen dat Riaz naar Syrië zou gaan. Riaz was intussen al in Turkije. Toen al wist Raoul dat Riaz op doorreis was naar Syrië. Ondanks hij wist dat Riaz naar Syrië zou doorreizen heeft Raoul USD 500 voor Riaz overgemaakt in Turkije. Hierop verklaarde Raoul dat Riaz geen geld had om de hotelkosten te betalen. Uit humanitaire gronden heeft hij Riaz het geld doen toekomen. Opvallend in deze zaak is dat Raoul steeds met mensen in contact is die te maken hebben met strijders van Syrië. De rechter heeft hem gevraagd waarom hij zo sympathiek is over Syrië. Hij zei dat hij de slachtoffers, in dit geval onschuldige vrouwen en kinderen, wilde helpen die steeds slachtoffers zijn van de bombardementen.
Raoul zegt dat dochter Brunswijk onder druk was gezet door de politie
De partner van Raoul, dochter van Ronny Brunswijk, heeft ook belastende verklaring afgelegd bij de politie. Zij was ook aangehouden en is zij na twee maanden in vrijheid gesteld. Zij heeft onder andere aangegeven dat Raoul propaganda voerde voor de I.S. en dat hij bomrecepten heeft gedeeld op openbare applicaties. De partner was bang voor Raoul en kon hem niet tot andere gedachten brengen. Ook verklaarde zij dat Raoul een ziek mens is. Volgens Raoul is zij onder druk gezet door de politie. Bovendien is haar vader, Ronny Brunswijk, bij de procureur-generaal geweest om zijn dochter vrij te krijgen. De verdachte verklaarde dat zij nog steeds contact heeft met zijn vrouw en dat hij steeds mooie brieven van haar krijgt. “Achter dit alles wordt er te veel gezocht”, merkte Raoul op. Hij verklaarde niets te maken te hebben met de mensen van I.S. Hij is in contact getreden met Robert en heeft vanwege stoerdoenerij informatie uitgewisseld. Verder blijkt uit onderzoek dat de verdachte zijn geografische locatie kon veranderen door een geaffecteerde app. Hij is 14 jaren in Suriname en is bijkans 7 jaren illegaal in het land. De rechter wilde weten waarom hij illegaal in het land vertoefde. De verdachte hield het gerecht voor dat hij vanwege werkdrukte geen tijd c.q. ruimte heeft gehad om zich tot de autoriteiten te wenden om zijn illegaliteit op te heffen. Echter hechtte de rechter geen geloof aan deze verklaring van de verdachte.
Raoul is een tikkende tijdbom
Een van de getuigen heeft aangegeven dat Raoul een tikkende tijdbom is. “Als dat zo is, is de tikkende tijdbom al voorbij”, merkte Raoul op. Deze getuige verklaarde hoe de verdachte op hem afkwam nadat hij hem zag met een gouden halsketting. Volgens Raoul is het de mannen binnen het moslimgeloof verboden om een gouden ketting te dragen. Hij heeft de man alleen gevraagd. “Mevrouw de rechter ik ben niet de slimste, maar ook niet de domste dat ik zomaar iemand zal aanvallen”, aldus Raoul.
Raoul is in NL veroordeeld voor fraude
Raoul is in 2002 veroordeeld in Nederland wegens fraude. Hij was toen zes maanden ingesloten. Hij merkte op de zitting op dat hij toen schuldig was en dat hij maar zes maanden moest uitzitten. Hij is nu onschuldig en zit intussen al 16 maanden in voorarrest.
2002 patronen in kamer van Raoul aangetroffen
De politie heeft na de aanhouding van Raoul, in zijn slaapkamer 2002 scherpe patronen aangetroffen. De verdachte Raoul verklaarde dat hij deze heeft gehad van een vriend Osama. Hij heeft geen vuurwapen in zijn bezit. Echter was hij van plan om een aan te vragen, maar kreeg geen tijd daarvoor. De rechter hield de verdachte twee verklaringen voor. Een getuige heeft Raoul gezien met een wapen en dat hij daarmee twee schoten geeft gelost. Ook Nasser, zijn broer, verklaarde dat Raoul een wapen had. De verdachte verklaarde dat hij alleen een speelgoedwapen had. Tijdens het verhoor verklaarde de verdachte dat de griffier steeds met haar hoofd schudt en dat hij daardoor de indruk krijgt dat hij niet de waarheid spreekt. De rechter heeft hem gevraagd om deze opmerking in te trekken, wat de verdachte ook deed. De rechter wilde weten of hij deel uitmaakte van de gewapende strijders van I.S. De verdachte bleef erbij dat hij onschuldig is. Advocaat Michelle Lau- Kersenberg verzocht de rechter om Nasser voorlopig in vrijheid te stellen vanwege het feit dat zijn betrokkenheid gering is in het geheel. Bovendien is er geen link tussen de verdachte en I.S. Hij heeft slechts een keer een overmaking gedaan voor Riaz en wel USD 60. Verder heeft hij niets met de zaak te maken. De rechter besliste negatief over dit verzoek en stelde de verdere behandeling uit naar 31 januari. Op die dag zal Nasser worden gehoord. Ook komt het OM met zijn strafvoorstel. Beide broers blijven in arrest.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!