Shaif Basier proclameerde op 28 november 2018 een nieuwe politieke beweging “SU 2 The Next Level” (Suriname to the Next Level). Basier is ‘registeraccountant, econoom, internationale bancaire professional en multi-ondernemer’. Hij wenst een nieuw politieke cultuur te introduceren in Suriname. Enkele van zijn aandachtspunten zijn: een nieuwe debatcultuur (geweldloze communicatie), geen partijpolitiek meer, functieprofiel en sollicitaties ten behoeve van DNA-lijsten en het kabinet, een zakenkabinet met deskundigen en kwartaalfunctioneringsgesprekken voor beleidsmakers.
De beweging is nog geen politieke partij. Basier stelt tot en met 30 maart 2019 in totaal 5.000 donateurs uit Suriname en 5.000 uit Nederland te willen mobiliseren. De media vroeg Basier wat er gebeuren zal als zijn beweging de 10.000 ondersteuners niet kan halen. “Als wij niet 5.000 mensen hier en 5.000 in de diaspora kunnen vinden, gaan wij helaas moeten concluderen dat er niet voldoende animo is van de Surinaamse stemmer en de gemeenschap voor nieuwe politiek. Ik hoop wel dat ik dan iemand anders inspireer, maar wij zullen dan stoppen”, stelt Basier. “Als de politieke vleugel geen lijst kan formeren, als onvoldoende mensen solliciteren, als goede mensen het laten afweten, wegkijken en niet solidair willen zijn met de armen, dan wat kan ik daaraan doen? Ik kan alleen netjes vragen”, stelt Basier.
De financiën die in dit proces worden opgehaald, zullen volgens Basier gaan richting een algemeen nut dienende stichting. De beweging zal voor nu met alle voorspoed vacatures doen uitgaan voor personen die donateurs werven.
Basier meent een sociaal hart te hebben. Hiermee wenst de activist de politiek in te gaan. Enkele doelstellingen van zijn politieke beweging zijn: een publieke performance dashboards, grondwetsherziening, meer publiek debat over voor/nadelen keuzerichtingen, onderzoek over het samenvoegen van ministeries, keurmerken voor politici, geen afrekencultuur en civiele contracten.
Basier maakt zich ook zorgen over wat Suriname tot nu toe heeft kunnen realiseren qua buitenlandse investeringen. Volgens hem is er meer uit te halen. De aspirant politicus loopt rond met het idee dat buitenlandse bedrijven om de markt te betreden lokale entiteiten dienen op te richten waarvan 40% van de aandelen in handen van lokale ondernemers, financiële instellingen of burgers dient te zijn; 10% van de 40% moet verplicht in handen van Suriname Sovereign Wealth Fund zijn.
Basier is een voorstander van de transitie van de Surinaamse economie. Binnen 10 jaren moet Suriname volgens hem een ecoparadijs worden met 0% belasting op vennootschap en loon. “Dat kan, maar dan moet je wel de juiste mensen daar zetten die het implementeren”, meent Basier. Dubbele nationaliteit voor allen die tot 2 familiegraden terug Surinamerschap kunnen aantonen staat ook op het programma. Dit ten behoeve van vergroten van de kritische massabevolking. In zijn nieuwe politieke cultuur is er aandacht voor beloning van burgers die zich inzetten voor good governance en wijkwerk.
Daarnaast heeft de beweging tal van doelstellingen. Basier benadrukt dat dit geen beloftes zijn. Hij hoopt dat Surinamers gericht zijn op samenwerken. Pas als men samen werkt, zullen de doelen gehaald worden. Basier staat niet tegen het huidig systeem. Binnen het huidig systeem wenst hij gebruik te maken van zijn rechten om iets beters te realiseren.
Gezien Basier ook ondernemer is vroeg Dagblad Suriname als hij zijn stap richting de politiek maakt om in de publiciteit te komen, en zodoende, als ondernemer in het vizier te komen van klanten. “Als jij in Suriname zegt dat jij de politiek in wil gaan, is de gal die men op jou spuugt dermate hoog, dat het bijna iedereen zou ontmoedigen om het te doen. Geen enkele moeder, vader, zoon zou willen dat diens kind bejegend wordt zoals ik bejegend ben”, stelt Basier. Verder stelt de activist juist gecalculeerde risico’s op te lopen door in de politiek te stappen. Indien zijn stap richting de politiek hem juist belachelijk maakt, raakt zijn reputatie en goede eer aangetast.
Kavish Ganesh