Lening voor JAP Luchthaven SRD 687 miljoen meer dan initieel begroot

1 Lening voor JAP Luchthaven SRD 687 miljoen meer dan initieel begroot 1De Staat is van plan om US$ 205 miljoen te lenen bij de Export Import Bank of China. Volgens de voorlopige begroting voor het dienstjaar 2019 is er behoefte om te voldoen aan de internationale standaarden op de Johan Adolf Pengel Luchthaven. Deze uitbreiding op basis van internationale vereisten zal worden gefinancierd middels een lening. Op de begroting is een bedrag in Surinaamse valuta opgenomen van SRD 857.888.000. Volgens de verwijzing van minister Patrick Pengel van Openbare Werken, Transport en Communicatie zou het te lenen bedrag inderdaad US$ 205 miljoen zijn. Dit komt in lokale valuta neer op ruim SRD 1.5 miljard (ruim SRD 687 miljoen meer dan nu is begroot).
Dit geld zal de uitgaven moeten dekken voor een nieuw stationsgebouw, een parallel taxibaan tot de volledige lengte van de landingsbaan, een nieuwe vliegtuigstandplaats voor 4 vliegtuigen, een nieuw brandweerkazerne en een nieuwe omrastering van het totale luchthaventerrein.
De Staat mag volgens de Wet op Staatschuld van 2002 maximaal 60% lenen van de waarde van het Bruto Binnenlands Product (BBP). In 2016 is bij wijze van uitzondering voor de crisisperiode, door het parlement een extra schuldverplichting toegestaan aan de regering. In 2016 mocht de regering ook nog 6.5% boven de 60% gaan. In de jaren die daarop volgden, zou men telkens 5% bij mogen tellen. Per heden is het maximum 76.5%. Tegen 2021 (einde van deze uitbreiding) zou het plafond staan op 91.5%.
Aan het eind van het derde kwartaal van 2018 bedroeg de totale schuld conform de Wet op de Staatsschuld SRD 18.201,3 miljoen. Het niveau van de buitenlandse schuld was in deze periode SRD 12.430,24 miljoen. In het derde kwartaal van 2018 was de totale schuld in procenten van het BBP al 85,9% (let wel: boven de 76.5% die nu is toegestaan).
Met deze nieuwe lening van US$ 205 miljoen zal de staatschuld toenemen naar SRD 19.738 miljoen (een toename van ruim 7.8%). De staatschuld zou zodoende komen staan op 93.7% van het BBP (ver boven hetgeen bij wet nu is toegestaan). Vandaar de regering het parlement nu apart toestemming zal vragen om het plafond te overschrijden.
De voornoemde planning voor de luchthaven vergt al geruime tijd aandacht. En dit niet alleen internationale, maar ook lokale vluchten aangaande. In het regenseizoen bijvoorbeeld moet de landingsbanen van verscheidene vliegvelden vaak gesloten worden, als gevolg van erosie. Als gevolg van een langdurig gebrek aan voldoende middelen is er een enorme achterstand opgetreden in het onderhoud van de landingsbanen, in- en uitvliegstroken, afwateringstrenzen, stationsgebouwen en omrasteringen. Eveneens is er een achterstand in de vervanging van noodzakelijk inventaris goederen, waaronder de defecte maaimachines, niet werkende brandblusapparaten en lekkende regenmeters. In een adviesdocument wordt de verharding van het vliegveld en overige zaken begroot op tientallen miljoenen U$ dollars.
Gelet op het forse bedrag is met ter zake deskundigen onderzoek gedaan naar alternatieve mogelijkheden voor de verbetering van het vliegveld. Om de vliegveiligheid te verbeteren is ook van belang dat de luchtverkeerstoren van vliegveld Nickerie over de vereiste communicatie- en navigatie-apparatuur beschikt. De doelstelling van de Dienst Luchtvaartterreinen is het in operationele staat houden van de aan de Staat Suriname behorende luchtvaartterreinen, conform de geldende ICAO-voorschriften. Het gaat hierbij om het beheer van in totaal 33 vliegvelden, zowel in de kuststrook als in het achterland. Om deze beheersdaden uit te voeren, is het charteren van vliegtuigen voor het vervoer van personeel, brandstof, dienstgoederen enz. naar de vliegvelden in het binnenland van groot belang. Ook hier gaat er veel geld mee gepaard.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!