De NV Scheepvaart Maatschappij Suriname (SMS) onderhoudt momenteel verschillende diensten op de binnenvaart van Suriname. Naast de zorg voor betaalbaar transport vanwege de overheid, zullen ook marktconforme tarieven moeten worden gehanteerd op andere nog uit te voeren diensten om zodoende selfsupporting te kunnen opereren. Het transport van zwaar materieel over water moet aangepakt worden en voor dit doel bestudeert het bedrijf plannen om een ‘roll on – roll off’ veerboot aan te schaffen met voldoende capaciteit om deze dienst op adequate wijze uit te voeren. Dit blijkt uit de conceptbegroting van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C)
Het transport van zwaar materieel is enkele jaren al een issue in Suriname. Vooral het transport van houtblokken, door overbeladen trucks, blijkt nog steeds geen succesvol aanpak te hebben gehad. Door politici wordt vaker gevraagd naar het verbieden van houttransport via openbare wegen en het water als alternatief te gebruiken. Dit voornemen is echter al op de regeringsbegroting van het vorig dienstjaar ook opgenomen, zonder realisatie.
Ro-ro terminal
Te Soekibakka (grenzend aan de kleine Saramaccastraat en de linkeroever van de Surinamerivier) zal er ook een ‘ro – ro’ terminal worden gebouwd, waardoor trucks met zware lading op en af kunnen rijden op de veerboot. De middelen hiervoor zouden door tussenkomst van het ministerie van OWT&C uit donorgelden kunnen worden gehaald. Ook zou het bedrijf met een verleende staatsgarantie een lening kunnen afsluiten bij lokale banken. Te Soekibakka is inmiddels een werkloods opgezet als werkplaats voor de Technical en Maintenance Department van de SMS.
Veerverbinding en cruise terminal
De plannen om de veerverbinding Paramaribo – Meerzorg wederom operationeel te maken liggen klaar, samen met die van Albina- St. Laurent. Het vraagstuk van de financiering wordt thans bestudeerd. Het bouwen van een cruise terminal blijft de aandacht krijgen van de SMS. Momenteel wordt er met eventuele partners onderhandeld om de middelen te genereren. De ontwikkelingen op toerismegebied en de stijgende vraag van buitenlandse cruiseschepen naar de geschikte aanmeerfaciliteiten geven hiertoe aanleiding. Het uitdiepen van de vaargeul van de Surinamerivier is hierbij dan een vereiste.
Rehabilitatie vloot
De afgelopen jaren heeft het bedrijf met de middelen die het ter beschikking had steeds de in bedrijf zijnde vloot kleine onderhoudsbeurten laten ondergaan. Vanwege de mankementen die steeds optreden tijdens de uitvoering van de diensten, wil het bedrijf alle boten een groot onderhoudsbeurt laten ondergaan om zodoende de vloot bedrijfszekerder te maken. Momenteel zijn in bedrijf de boten MB Nickerie en Maratakka II. De Matapica, Ansoe en de ponton die de dienst Carolina – Pierrekondre onderhield zijn niet in de vaart, omdat het bedrijfsklaar maken van deze boten veel meer kost dan de gelden die het bedrijf tot nu toe ter beschikking heeft gehad uit de subsidiemiddelen.
Ontsluiting binnenland
Momenteel worden er in de districten Marowijne, Brokopondo en Sipaliwini bootdiensten onderhouden van en naar de verschillende dorpen. Het totale bedrag ter dekking van het exploitatietekort voor zowel de reguliere dienst als ontsluiting van het binnenland voor het dienstjaar 2019, is geraamd op SRD 5.000.000. De rest van de voornoemde projecten heeft op de begroting voor het dienstjaar 2019 voorlopig nog geen financiële reserveringen. Het staat wel vast dat er iets gedaan wordt met het baggerproject van de Surinamerivier. Verder blijkt SMS zelfstandig zaken te moeten aanpakken.