Openstelling gerehabiliteerde vijfde etage beddenhuis

Frontfoto2Afgelopen maandag vond de openstelling van de gerehabiliteerde vijfde etage van het beddenhuis, als onderdeel van het project ‘Rehabilitatie Beddenhuis AZP’ plaats. Claudia Marica-Redan, directeur van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), zei heel blij te zijn met de deze eerste oplevering. In april van dit jaar werd een overeenkomst getekend tussen het ministerie van Volksgezondheid en de uitvoerder van het project voor een bedrag van circa 8 miljoen USD. De financiering vindt plaats door Opec Fund for International Development (Ofid). De aannemer van dit project is Zhen Jiang No 2 Construction and Engineering. Nu de rehabilitatie van de vijfde etage is afgerond zullen de derde en de vierde etage volgen.
Eerder, op 16 augustus, vond de onthulling van het projectbord, om de volgende fase aan te kondigen, plaats. “We hebben reikhalzend naar dit moment uitgekeken”, liet Redan weten. “Velen zullen niet begrijpen met hoeveel emoties zo een moment gepaard gaat. We doen weer een stap naar een betere zorgomgeving. Het AZP biedt complexe zorg in een multidisciplinaire setting, wat inhoudt dat de allerziekste patiënten worden verwezen en behandeld in dit ziekenhuis.” Jaarlijks worden 25.000 mensen opgenomen. “De openstelling is ons gelukt door de inzet van velen”, zegt Redan, die de aannemer en de Surinaamse onderaannemers, evenals allen die een rol hebben gespeeld bedankte voor hun buitengewone inzet, in het bijzonder de eigen rehabilitatiecommissie. Ook de verpleegkundigen en patiënten van de vierde etage werden bedankt voor het moeten ondergaan van de vaak ongewenste neveneffecten, zoals geluids – en stofoverlast door de werkzaamheden. De directeur stond ook stil bij de belangrijke rol van de ministers van Volksgezondheid en Financiën, respectievelijk Antoine Elias en Gillmore Hoefdraad. Per vleugel is er een bedrag gemoeid van US$ 880.000. De directeur wil dat deze investering minimaal 35 jaar meegaat. De echokamer is recentelijk ook gerehabiliteerd en voor de dialyseruimte blijkt dat er moet worden uitgebreid. “AZP is moving forward”, zei Redan. De AZP-directeur verwees terug naar haar eerdere belofte, die inhield dat ‘change is coming’.
Ook de minister Elias zei dat een mijlpaal is bereikt in de gezondheidszorg met deze rehabilitatie. “Gezondheidszorg geniet de hoogste prioriteit van de regering Bouterse”, zei Elias. De gezondheid kost Suriname ruim een miljard SRD per jaar. “De gezondheidszorg wordt voor iedereen betaalbaar gehouden met ieders evenredige bijdrage”, vertelde de bewindsman. “De overheid financiert dit project met een zachte lening”, verklaarde Elias. Elke etage kost ongeveer 1.6 miljoen US dollar. De minister deed een beroep op iedereen om zuinig om te gaan met deze nieuwe aanwinst, zodat deze investering tientallen jaren kan meegaan en de gemeenschap daar de vruchten van kan plukken.
RB

error: Kopiëren mag niet!