NWO sluit infosessie over cao-onderhandeling af

Bondsvoorzitter Murwin Leeflang
Bondsvoorzitter Murwin Leeflang
De Newmont Werknemersorganisatie (NWO) heeft in de afgelopen dagen na de indiening van de cao aan het bedrijf, de leden geïnformeerd. Het personeel is in groepen opgedeeld, te weten groep A tot en met C. “We hebben vandaag de laatste informatieronde afgesloten. De vakbond heeft wat helderheid in zaken gebracht ten aanzien van de cao en de leden hebben aangegeven blij te zijn met de informatie. We hebben onze job gedaan en het is zo dat wanneer een cao is ingediend dat je de mensen informeert”, zegt bondsvoorzitter Murwin Leeflang. Tijdens de indiening van de cao had de bond aangegeven dat ze binnen 14 dagen een reactie van het bedrijf tegemoet zagen. “Afgelopen vrijdag hebben we vernomen dat het bedrijf met een voorstel is gekomen hoe wij het traject tot onderhandelingen zullen voortzetten. De advocaat van het bedrijf heeft aangegeven dat er op een nader te bepalen moment het proces voortgezet zal worden, waarbij het bedrijf en de bond moeten komen tot een akkoord met betrekking tot de cao.”
Volgens de voorzitter is er vanaf de bekendmaking van zaken door de bond enkele reacties vanuit het bedrijf gegeven. Sommige goed, andere een beetje minder. “Wij hebben ervoor gekozen niet op zaken te reageren, maar wat wij echter afwijzen is dat wij onwaarheden en ongenuanceerde zaken naar buiten hebben gebracht. We vinden het jammer dat het zo naar voren is gebracht en hadden niet gehoopt dat er op die manier gereageerd zou worden. Het overall doel was de samenleving vanaf aan het ontstaan van de bond tot aan de indiening van het cao op de hoogte te houden. Wij hebben nooit kwade bedoelingen gehad.”
De vakbond had bekendgemaakt de pensioenen te beleggen in goud. Via een persbericht heeft het bedrijf echter gesteld dit ‘te riskant’ te vinden. De internationale goudmarkt is erg grillig. Goud of een andere grondstof biedt daarom een te dunne beleggingsbasis. Het bedrijf ziet meer heil in een pensioenplan, dat gebaseerd is op investeringen in een “gevarieerd portfolio van aandelen”. De bondsvoorzitter gevraagd naar een reactie gaf aan dat voorstellen met betrekking tot het pensioenfonds een wenselijkheid is van de vakbond en de werknemers. “Het is vastgelegd in de cao en we zijn wachtende op de onderhandelingen hieromtrent. Wij zullen niet op zaken vooruitlopen en vooralsnog niet verder hierover praten in de pers”, aldus Leeflang.
NK

error: Kopiëren mag niet!