SRD 16 miljoen voor commissie E-Gov in 2019

André Misiekaba, voorzitter van de vaste commissie Binnenlandse Zaken in De Nationale Assemblee, stelde tijdens de behandeling van de ID-kaartenwet dat het vervangen van de huidige ID-kaarten niks te maken heeft met de komende verkiezingen in 2020. Dit, terwijl op de conceptbegroting (van Binnenlandse Zaken) van 2019 en de begrotingen van 2018 en 2017 het voornoemde, als specifieke reden is opgenomen. Op de begrotingen is niet vermeld dat de ID-kaarten speciaal voor 2020 worden voorbereid, maar wel duidelijk aangegeven dat de algemene, vrije en geheime de verkiezingen een belangrijke reden zijn voor dit geïnitieerd project.
Het hebben van een ID-kaart is een belangrijk instrument voor kiesgerechtigden om zich te identificeren voorafgaand aan het uitbrengen van hun stem. Het produceren van ID-kaarten wordt direct ook gezien als verificatiemiddel om eventuele correcties in de persoonlijke burgeradministratie te identificeren en te corrigeren. In het parlement werden er ook vragen gesteld rond de wijze waarop het project nu loopt. Minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken heeft onlangs een overeenkomst getekend in Servië voor de aanschaf van de software en hardware die nodig zijn voor het vervaardigen van biometrische ID-kaarten. Dit deed de minister, alvorens het parlement zelf is begonnen met de plenaire behandeling van de wet, voor een besluit over hoe de Surinamer zich in de toekomst zal moeten identificeren.
De nieuwe ID-kaarten zullen gemaakt worden op polycarbonaat en voorzien worden van bijzondere persoonsgegevens, dit met het oog op unieke identificatie van een persoon. Volgens Gardelito Hew A Kee, coördinator E-Government (bron: NII) is het de bedoeling dat ook paspoorten, wapenpasjes en rijbewijzen in de toekomst beter beveiligd zullen worden. Voor dit project is er echter op de conceptbegroting voor het dienstjaar 2019 niet apart een post gesteld. Dat was op de begrotingen van 2018 ook niet het geval.
Er werd in 2018 onder de post ‘Pre- en Postelectorale activiteiten (Verkiezingen)’ wel SRD 2 miljoen uitgetrokken, waar onder andere het ID-Kaartenproject in werd begrepen.
Het vervangen van het huidige systeem wordt sinds 2016 consistent genoemd op de begrotingen. Dit project wordt samen met de commissie E-Government uitgevoerd. Suriname krijgt voor de uitvoering van dit project technische ondersteuning van Servië. Deze huidige wet dateert van 1973 en is nooit eerder gewijzigd. E-Government is het gebruik van informatie en communicatietechnologie bij overheidsdiensten in combinatie met organisatorische veranderingen en nieuwe vaardigheden met het oog op een verbetering van de openbare diensten.
De E-Government Commissie heeft haar grondslag in het Ontwikkelingsplan 2012-2016, zoals dat in december 2011 bij wet is vastgesteld door het parlement. Zij is ingesteld door de Vicepresident van de Republiek Suriname en ressorteert onder de bestuurlijke verantwoordelijkheid van de Onderraad E-Government van de Raad van Ministers. Om te komen tot het verlenen van e-burger services aan de burger werd het project ‘Single ID’ onder deze commissie geplaatst. Het totaal geraamde bedrag voor het programma E-Government bedroeg in 2018 SRD 3 miljoen (naast de SRD 2 miljoen die eerder werd aangehaald bij een ander post, maar voor het gerelateerd project).
Behalve het ID-kaartenproject is er op de conceptbegroting voor 2019 geen enkel ander project opgenomen. Het totaal geraamde bedrag voor het programma E-Government bedraagt SRD 16 miljoen. De E-Government commissie had bij de installatie als doel te werken aan ‘single ID, E-commerce, E-klantenservice (sms en web) en leerlingvolgsysteem (leerling administratiesysteem). Sinds haar installatie is er nog geen enkele complete doelstelling gehaald.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!