Gangá Nahán

Dit jaar valt deze dag, Ganga Nahan, op woensdag 22 november 2018. De ceremonie waarbij miljoenen mensen in India een ritueel bad nemen in de Gangá (Ganges) wordt Gangá Nahán genoemd. Deze dag wordt in haar originele vorm in India gevierd. In andere landen waar hindú’s wonen vinden er alternatieve vormen van viering plaats. In Suriname wordt het langs verschillende rivieren en de zee gehouden zoals te Weg naar Zee, Gobardhan Ghát te Tout Lui Faut, Kameelbrug, Tulsimánas Tírth Sthán te Meerzorg e.a. In de hindú traditie wordt grote waarde gehecht aan het baden in een van de heilige rivieren in India. Van het baden in een heilige rivier of heilig meertje bij een heiligdom bij volle maan verwachten hindú’s dat het stromende water de ziel reinigt van onzuivere gedachten en handelingen, en daardoor de spiritualiteit bevordert. Volgens de overlevering is de maand november in het bijzonder gewijd aan Gangá, die door haar goddelijke kracht – het stromende water – de mensen reinigt van de smet van de zonden. Voordat men zich in het water begeeft, houdt men aan de oever een rituele plechtigheid (pújá), bestaande uit een vuuroffer en het offeren van spijzen, bloemen en andere welriekende stoffen.
Water (jal) wordt in de hindú filosofie gezien als bron van al het leven. Het water symboliseert het ontstaan en de vergankelijkheid van alles wat leeft.
De stroom staat in deze beeldspraak voor het leven, dat zich voortdurend tussen geboorte en dood afspeelt.
Gangá Nahán symboliseert de liefde en toewijding die mensen voor elkaar zouden moeten koesteren. Elkaar in alle reinheid en zuiverheid, oprechtheid en openheid ontmoeten, is de gedachte die op deze dag op de voorgrond staat. Het leert ons elkaar te steunen en te accepteren en zo te proberen de volmaaktheid en perfectie te realiseren. Dit noemen wij Godsrealisatie in zichzelf en van daaruit in de samenleving. M.a.w.: mensen dienen een constructieve bijdrage aan de maatschappij te leveren; een samenleving waar de waardigheid van haar leden hoog staat aangeschreven.
Symbolische betekenis
De naam Gangá betekent doordringen. In de vorm van water doordringt Gangá het lichaam. Zij wast alle zonden en reinigt de mens. Nahán betekent een bad nemen. Bij het nemen van een bad in de Gangárivier wordt de mens verlost van diens zonden en kan hij/zij het leven spiritueler beleven op weg naar de verlossing. Door een bad te nemen worden de cakra’s in het lichaam voorzien van positieve energie waardoor zij ontwaken. Hierdoor neemt de levensenergie in het lichaam toe en is de mens tot meer positieve daden in staat. Gangá Mátá is een incarnatie van Lakshmi Mátá, die in haar vorm als Gangá de mens onuitputtelijk reinigt! De mens kan te allen tijde tot rust komen aan haar voeten. Door aan de oevers van de Gangárivier te mediteren kan de mens zich spiritueel naar een hogere beleving van kennis en devotie verheffen. Of de mens nu in God gelooft of niet. Het water brengt de mens in zijn dagelijkse drukke leven tot rust.
Bron: OHM

error: Kopiëren mag niet!