West-Indische Compagnie belangrijke handelspartner Ashanti en medeplichtig aan slavenhandel

1west indische AshantiAshanti is een koninkrijk en voormalige soevereine staat in West-Afrika, gesticht door het Akan-volk. Het Ashanti-koninkrijk bevindt zich in de regio die nu bekendstaat als de Regio Ashanti in Ghana, maar had in het verleden een veel grotere omvang. De Ashanti (of Asante) is een etnische groep in het zuiden van Ghana, die een dialect van het Akan spreken. Het grootste deel woont in de gelijknamige regio Ashanti. Ze vormen een onderdeel van de overkoepelende etnische groep, de Akan.
Geschiedenis
De geschiedenis van het Ashanti-koninkrijk begon in de 10e eeuw met de migratie vanuit het noorden ook wel ‘de grote witte woestijn’. Naar verluidt vestigden de voorouders van de Ashanti, de Akan, zich in dit gebied dat uitgroeide tot een koninkrijk. De Koninklijke dynastie werd omstreeks de 11e eeuw gesticht en de eerste koningen stichtten de stad Bono Mansu.
Ghana beschikte over fabelachtige hoeveelheden goud. Via de koopmanssteden werden deze geruild tegen handelswaar, zoals zout. Ghana beheerste een groot deel van de handelsroute beneden de Sahara. De machtspositie van Ghana was verzwakt met de overwinning van de handelsstad Aoudaghast door Abdallah ibn Yasin, emir van de Almoraviden in 1055, en in 1076 veroverde een andere Almoravidenleider, Abu Bakr ibn Umar, de hoofdstad van Ghana.
Het Koninkrijk Ashanti beleefde tussen 1000 en 1300 zijn economische en politieke hoogtepunt. De eerste koning was Kayamaga
West-Indische Compagnie belangrijkste handelspartner van de Ashanti
In 1482 bouwden de Portugezen de vesting Elmina aan de kust, oorspronkelijk vanwege de goudwinning aldaar. Dit was het begin van de koloniale contacten, die eerst vooral de goudhandel betroffen. Ghana Osai Tutu regeerde tussen 1680 en 1717. Sinds de verovering van de vesting Elmina op de Portugezen in 1637 waren de Nederlandse handelaren van de West-Indische Compagnie een belangrijke handelspartner van de Ashanti, die de slaven aanleverden voor de driehoekshandel. In ruil daarvoor kregen de Ashanti toegang tot vuurwapens, en dit leidde tot een verscherping van de interne politieke en sociale verhoudingen. Tegen 1740 had deze handel de handel in goud en ivoor van de eerste plaats verdrongen
Voor de Europese kolonisatie was de ‘Ashanti Confederatie’ een belangrijke staat in West-Afrika, vooral van 1570 tot 1900. De rijkdom van de Ashanti was gebaseerd op de aanzienlijke goudvoorraden in de regio. Het waren vaardige goudsmeden. De Ashanti waren een machtige matriarchale stam.
Verbod slavenhandel 1827
Onder achtereenvolgende paramount opperhoofden (‘Asantehenes’) nam het koninkrijk deel aan de Afrikaanse slavenhandel. De Ashanti namen mensen uit omringende gebieden gevangen en verkochten hen aan Europese slavenhandelaren. In 1827 verbood de Ashanti confederatie de slavenhandel. De handel stopte in de eerste helft van de 19e eeuw.
Ashanti was een van de weinige Afrikaanse staten die serieuze weerstand kon bieden aan de Europese imperialisten. Tussen 1826 en 1896 voerde Groot-Brittannië vier oorlogen tegen de Ashanti koningen (de Anglo-Ashanti Oorlogen). Een daarvan was het eerste conflict waarin de Maxim gun, het eerste zelfladende machinegeweer, gebruikt werd. In 1900 onderwierpen de Britten uiteindelijk het koninkrijk en noemden het de Goudkust. Een gerespecteerde figuur in de Ashanti geschiedenis is Yaa Asantewaa, een leider van het verzet tegen het Britse kolonialisme in 1896. Het territorium van het Koninkrijk van Ashanti maakt nu deel uit van Ghana. De overgeërfde Ashanti kroon wordt nog steeds geëerd door de Ashanti mensen naast de autoriteit van de staat.
Na 1850 is het Ashanti-koninkrijk langzaam in verval geraakt door vele oorlogen, conflicten en het einde van de slavenhandel. In 1872 werd het kustgebied tot Britse kolonie verklaard, de Britse Goudkust, nadat Nederland en Denemarken hun bezittingen hadden opgegeven. In 1896 werd Ashanti definitief verslagen en tot een Brits protectoraat gemaakt. Heden ten dage is het gebied, dat nu bekend staat als de Regio Ashanti, in Ghana alles wat er is overgebleven van dit eens zo grote rijk. Het grondgebied van de regio is tevens de huidige omvang van het koninkrijk Ashanti.
Bron: wikipedia

error: Kopiëren mag niet!