Voor het dienstjaar 2019 is voor de Anton de Kom Universiteit van Suriname (Adekus) op de begroting van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur voorlopig (OWC) een bedrag van SRD 160 miljoen opgenomen. Dit blijkt uit het concept van de begrotingen, die het parlement nog moeten bereiken. Op grond van de door de universiteit ingediende stukken wordt de AdeKUS een kwartaal subsidie toegekend, om haar tegemoet te komen in de exploitatiekosten.
De begroting van de universiteit bestaat uit 3 posten, te weten, sociale uitkeringen, salarissen managementteam en inrichtingskosten management. De sociale uitkeringen alleen zijn begroot op SRD 158.9 miljoen. De rest van het geld gaat naar de resterende posten. De subsidiebijdrage van de overheid aan de AdeKUS in de afgelopen 5 jaren was SRD 295.9 miljoen. Hier is inbegrepen de SRD 38.1 miljoen die tot juni 2018 is uitbetaald als subsidie.
Als van het huidig concept van de begroting mag worden afgegaan, dan zal de subsidiebijdrage van de overheid in de komende jaren nog blijven toenemen (SRD 188 miljoen in 2020, SRD 222 miljoen in 2021, SRD 262 miljoen in 2022 en SRD 310 miljoen in 2023). Dit bedrag kan alsnog veranderen. Bij de vorige begroting (2018) werd het bedrag al een aantal keren aangepast, van SRD 15 miljoen naar SRD 80 miljoen en weer terug naar SRD 15 miljoen.
Uiteindelijk mocht de universiteit een beroep doen op een post Algemeen Onvoorzien opgenomen bij Financiën, welke voor algemene doelen zou worden ingezet. Daar was er SRD 169.4 miljoen geparkeerd. Het geld was niet voor de universiteit bestemd, maar wel gereserveerd voor een onvoorzien beroep.
Op bepaalde momenten in het dienstjaar 2018 werd duidelijk dat het universiteitsbestuur geen idee had hoe precies aan dit geld te komen. Dit vertaalde zich in acties van wetenschappers en technisch/administratief personeel. De post genaamd ‘Algemeen Onvoorzien’ (onder het programma ‘Noodreserve’) heeft voor het dienstjaar 2019 voorlopig een omvang van SRD 750 miljoen. Met 4.000 studenten en 1.000 werknemers is de universiteit, naast het overheidsapparaat, de grootste organisatie van Suriname. Zij vierde op 1 november haar 50-jarig bestaan. Op deze dag waren enkele deuren van het instituut gesloten vanwege vakbondsacties.
Kavish Ganesh