Bijkans een kwart miljoen passagiers heeft in 2016 Suriname bezocht. De toerismesector heeft toen in totaal US$ 74 miljoen bijgedragen aan het BBP van het land. Tot nu toe blijkt de bijdrage van de toerismesector aan de economie ruim 1.4% te zijn. De totale bijdrage via werkgelegenheid komt op ruim 5.400 banen. De directe werkgelegenheid is ongeveer 2.500 banen (bron: Wereldbank 2018). Dit omvat werkgelegenheid gecreëerd door hotels, reisagenten, luchtvaartmaatschappijen en andere diensten voor personenvervoer, met uitzondering van pendeldiensten. Het omvat ook bijvoorbeeld de activiteiten van restaurants en de entertainmentindustrie die rechtstreeks door toeristen worden ondersteund.
Het land zal naar verwachting van de World Travel and Tourism Council in 2018 ruim 219.000 internationale toeristenaankomsten registreren. Tegen 2028 worden internationale toeristenaantallen voorspeld op een totaal van 384.000, wat een inkomen van SRD 894.4 miljoen oplevert, een stijging van 6,5% per jaar. Uitgaven voor vakantiereizen genereerden 61,1% van het directe BNP voor reizen en toerisme in 2017 (SRD 474.6 miljoen), vergeleken met 38,9% voor uitgaven voor zakenreizen (SRD 302.2 miljoen). De bestedingen voor zakenreizen zullen naar verwachting met 2,7% groeien in 2018 tot SRD 310.5 miljoen en stijgen met 2,4% per jaar naar SRD 391.8 miljoen in 2028.
De binnenlandse reisbestedingen leverden in 2017 45,3% van het directe BBP. De binnenlandse reisbestedingen zullen naar verwachting met 0,9% groeien in 2018 tot SRD 358.2 miljoen en stijgen met 2,3% per jaar naar SRD 447.8 miljoen in 2028. Na consultatiesessies met relevante stakeholders uit de private en publieke sector concludeerde het ministerie van Handel Industrie en Toerisme (in 2018) dat het unieke van Suriname is dat de combinatie van natuur en cultuur, innovaties en professionalisering van producten en diensten die hieruit voortvloeien, zullen bijdragen aan het verbeteren van de concurrentie positie van Suriname in de regio.
Marketing van de juiste Surinaamse toerismeproducten is daarom van belang. Branding van de destinatie Suriname is een noodzaak voor de verdere marketing en promotie van het land. Het ontwikkelen van een nationale brand is een van de prioriteitsgebieden binnen deze sector. Om zodoende binnen de wereld van het Toerisme onderscheidend te zijn. Deze brand zal dan steeds bij de marketingactiviteiten gebruikt worden.
Suriname staat hoog aan de lijst van de meest onbekende toerismedestinaties. Het hoeft geen betoog dat ons concurrentievermogen verhoogd zal moeten worden. Zichtbaarheid van Suriname op toerisme markt is cruciaal, willen we de toerismesector transformeren naar een volwaardige toerisme-industrie. Om de marktpositie van Suriname in de toerismesector te verbeteren, staat Suriname voor de grote opdracht om zich op het toeristisch vlak aantrekkelijk, modern en dynamisch te profileren. Door de globalisering en de toenemende concurrentie worden naamsbekendheid en een positief onderscheidend imago steeds belangrijker.
Kavish Ganesh