Twee weken na het indienen van een interpellatievoorstel, hebben oppositieparlementariërs nog steeds geen reactie ontvangen over de misstanden bij de herstart van de Stichting Machinale Landbouw (SML). “Er is een troep en chaos gaande bij SML, waar alles een grote vorm van misleiding is naar de gemeenschap toe. Ik heb documenten waaruit blijkt dat 15,33 hectare grond gelegen aan de Matapilaan, Wageningen, voor de duur van 40 jaren in grondhuur is gegeven aan Westland Sama Group. In die 15,33 hectare zit ook het gebouw waarin de pellerij en droger zitten. Het hart van de Stichting Machinale Landbouw is dus toegewezen aan iemand anders. De Staat is dus geen eigenaar meer van SML. Erger nog, er zijn nog meer terreinen uitgegeven aan de Westland Sama Group NV van ondernemer Johnny Mahespalsingh”, zegt VHP-assembleelid Mahinder Jogi aan Dagblad Suriname. De parlementariër voert aan dat op 13 oktober 2017, de 72ste jaardag van president Desi Bouterse, onder D1882 is ingeschreven bij het hypotheekkantoor een areaal groot 37 hectare gelegen te Wageningen. Dezelfde dag is ook een stuk terrein met het nummer D1881 ingeschreven van 89 hectare gelegen aan de Oost-Westverbinding. Al deze uitgegeven terreinen maken volgens hem deel uit van de 52.000 hectare perceelland, waaruit SML oorspronkelijk bestond. “Deze zaken hebben dringend uitleg nodig”, aldus de politicus.
Waar is pelmolen van 1,8 miljoen US dollar?
Jogi benadrukt dat onder het bewind van ex-landbouwminister Soeresh Algoe in 2015 een pelmolen is gekocht voor een bedrag van 1,8 miljoen US dollar. Algoe gaf na hevige kritiek in het parlement toen te kennen dat de molen was opgekocht om voor de toen komende oogst met de opstart van Wageningen te beginnen. De VHP’er wil weten wat de status is van deze pelmolen en of Westland Sama Group deze nu ook in beheer heeft. “Nu is de president daar geweest en er zijn demonstraties gehouden, maar men heeft slechts één 4 ton pick-up gebracht van Corantijnpolder om daar te dumpen. Die pellerij werkt niet en is geschilderd van buiten. Dus er is een groot probleem met betrekking tot de situatie van Wageningen. Wij zijn niet tegen ondernemerschap, maar wij zijn wel tegen de wijze waarop dingen in dit land gebeuren. Morgen gaat iemand ook opstaan en dan hoor je dat die overmorgen eigenaar wordt van Grassalco. Na drie dagen gaat weer iemand opstaan en dan hoor je dat die eigenaar van de Afobakastuwdam is geworden. Na een week hoor je uiteindelijk dat iemand anders ook eigenaar van de Waterkant is geworden”, aldus de VHP’er
USD 12,3 miljoen uit Petrocaribe voor mislukte herstart in 2015
De parlementariër memoreert ook de 12,3 miljoen US dollars die in 2014 uit de Petrocaribe deal werd verkregen om te investeren bij de herstart van SML. Hierdoor zou SML weer in 2015 starten met de opkoop en verwerking van padie. “Hoeveel hebt u geïnvesteerd? Wat is het resultaat van die investering? Zijn die investeringen meegegaan? Wat is de tegenprestatie die de ondernemer heeft geleverd voor de Staat Suriname om al deze dingen in Wageningen te krijgen? Na 3 jaar wordt weer SRD 23 miljoen geleend. Het is gissen voor de gemeenschap. Is de president in staat een gedegen onderzoek te laten doen? Gaat er geen belangenverstrengeling zijn?”, aldus Jogi.
Hypotheek van SRD 23 miljoen
Uit het tweede document merkt Jogi op dat er op 6 september 2018 een hypotheek bij de Finabank NV is gevestigd voor 23 miljoen Surinaamse dollars door Westland Sama Group NV. Jogi voert aan dat Westland Sama Group in totaal hypotheek heeft gevestigd op 15,33 hectare grond. Deze zijn onderverdeeld in kavels van 0,49 hectare, 10,49 hectare, 0,16 hectare en 4,17 hectare. “Allemaal terreinen op naam van Westland Sama Group die vroeger toebehoorden aan de SML. Waarvoor is deze SRD 23 miljoen aangewend? Er is geen volledige rondleiding gegeven en ook niet gedemonstreerd hoe de padie verder verwerkt wordt nadat die wordt gedumpt. Wij moeten niet voor verrassingen komen te staan wanneer wij horen dat er in de toekomst beslag op de bezittingen en tegoeden daar wordt gelegd, omdat de middelen niet correct zijn aangewend”, aldus de VHP’er. De parlementariër benadrukt geen enkele moeite mee te hebben dat iemand bezig is te investeren in Wageningen. “Waar wij moeite mee hebben, is of SML nu nog een staatsbedrijf is of in handen is van een particulier?”, aldus Jogi.
FR
Foto: Mahinder Jogi