In Suriname gebruiken wij ruim 400.000 kilo uien per maand. De per kilo prijs tot aan de supermarkt ligt momenteel rond de SRD 6,30. Aan uien alleen geeft de lokale bevolking per maand ruim SRD 2.5 miljoen uit. Dit zou de situatie zijn bij een normale afzet. Vanwege de schaarste aan uien op de Europese markt blijkt er momenteel minder uien op de schappen te zijn. Europese deskundigen geven aan dat uien sinds begin oktober gemiddeld al anderhalf keer zo duur zijn geworden. Daarnaast weten Poolse telers de prijzen vrijwel dagelijks verder op te drijven. Sinds begin vorige week zijn de prijzen met 8% gestegen.
Als gevolg hiervan liggen de uienprijzen (in Europa) momenteel rond de € 0,37 per kilo (bijkans SRD 3) en dat is gemiddeld zo’n 2,6 keer hoger dan in de tweede helft van 2017. Bovendien is de meerderheid van de marktspelers ervan overtuigd dat de prijzen nog verder zullen stijgen, gezien de sterke vraag naar uien. Het product wordt volop ingekocht door zowel groothandelaren als importeurs uit EU-landen, waar de uienproductie vanwege extreme weersomstandigheden lager is. De oogst van uien zal naar verwachting 44 procent minder opleveren, blijkt uit de cijfers. “Voor uien is het een echte misoogst”, zegt LTO-Akkerbouw-voorzitter Jaap van Wenum in het NOS Radio 1 Journaal. De sector rekende op een 30 tot 40 procent lagere uienoogst.
Gemiddeld genomen gaat de gemiddelde opbrengst richting de 60 ton per hectare (in 2000, 62 ton; 2015, 57,4 ton; 2017, 55,7 ton). Een schril contrast met de inschatting voor 2018, die op 32 ton per hectare komt. De verwacht bruto zaai uienopbrengst komt daarmee op 0,8 miljoen ton, terwijl deze in 2017 historisch hoog was: 1,5 miljoen ton. In heel Noordwest-Europa zijn de effecten van de droogte op de uienoogst te zien, Engeland verwacht een 40% lagere opbrengst, en Duitsland 35%.
Kavish Ganesh